Actualitzat 27/02/2008 15:40

Geli assegura que la implantació de la llei de dependència no reduirà el pressupost sanitari, sinó que creixerà

BARCELONA, 27 de febrer (EUROPA PRESS)

La consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, ha assegurat avui que la implantació de la Llei de la Dependència "no permetrà una reducció del pressupost sanitari". "No estalviarem, sinó que creixerem" en polítiques de prevenció de la dependència i envelliment actiu, ha dit la consellera en la inauguració de la Jornada 'El sistema sociosanitari i l'aplicació de la llei de dependència', organitzada pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) i la Fundació Edat & Vida.

Geli ha apostat per un creixement dels llits de malalts subaguts i de convalescents de l'àmbit sociosanitari per atendre les noves necessitats creades per la llei de dependència perquè puguin "rehabilitar-se i recuperar-se de la seva malaltia" sovint "crònica". D'altra banda, segons el parer de la consellera, hauran d'analitzar-se els llits de llarga estada sociosanitària i "a mesura que hi hagi més residències" socials, aquestes persones puguin ser ateses allà.

Aquestes persones podran passar a ser ateses per un "recurs social", però amb un "suport sanitari intensiu", ha defensat Geli, que ha remarcat, prèviament, que això "no significa que Salut es desentengui i no es pugui acordar una tarifa o es pugui acordar una tarifa que complementi la possibilitat de més professionals sanitaris".

Acompanyada de la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, Geli ha remarcat que la normativa estatal de la dependència, que va entrar en vigor el 2007 per impuls del Govern espanyol, es va aprovar quan "encara no hi havia un dret social consolidat" i ha afegit que s'han "generat excessives expectatives a curt termini".

A propòsit de l'anàlisi de la implantació de la llei de dependència, Geli s'ha remuntat al començament del desplegament de les competències de Catalunya en matèria de sanitat, que ara ja està consolidat, però que, des dels seus inicis amb l'aprovació de l'Estatut de 1979, es va tardar "vuit anys a consolidar".

Per la seva banda, la consellera Capdevila ha destacat que la norma estatal "dóna resposta a un repte, que és l'envelliment de la població", i "permet passar de l'assistencialisme a la promoció de l'autonomia personal". Respecte a la seva implantació, ha destacat que la llei estatal al costat de la llei catalana de serveis socials integraran una "xarxa única" d'atenció.

Pel seu costat, el secretari general del COMB, Jaume Padrós, ha subratllat l'impacte de l'envelliment a la societat i, sobretot, en el sistema sanitari i de serveis socials, així com en els seus professionals. A més, ha reivindicat un increment del pressupost sanitari per afrontar les noves necessitats que planteja la llei.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés