Actualitzat 30/05/2022 12:01

La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'AMB porten al TS la sentència que anul·la la ZBE

Archivo - Uns operaris instal·len els senyals de trànsit de la ZBE Rondes BCN.
AMB - Archivo

El consistori treballa en l'actualització de l'ordenança per assegurar-ne la implantació

BARCELONA, 30 maig (EUROPA PRESS) -

La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han presentat cadascú al Tribunal Suprem (TS) un recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes BCN, tot i que continua vigent perquè la sentència encara no és ferma.

Ho han anunciat en una roda de premsa aquest dilluns el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia; el director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Marc Sanglas, i el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda.

Els recursos, pendents de ser admesos pel TS, emfatitzen prioritzar el dret a la salut per davant de la mobilitat més contaminant, el compromís amb la ciutadania i l'obligatorietat de disposar d'una ZBE per reduir la contaminació de l'aire i complir les normatives europees i estatals.

També es considera que "no és desproporcionat" --al contrari del que apunta la sentència-- aplicar les restriccions a partir de les dades de les dues estacions de la ciutat, ja que les estacions són representatives de la majoria de carrers que tenen la mateixa fisonomia i característiques, defensa el consistori en un comunicat.

SALUT PÚBLICA, L'"IMPERATIU LEGAL"

Les tres administracions reafirmen en els recursos que la sentència va contra direcció del que es diu i es fa a tot Europa i que el principal motiu per presentar el recurs és "l'imperatiu legal de preservar la salut pública", ha assegurat Badia.

Per la seva banda, Sanglas ha insistit que "hi ha una mala interpretació" del TSJC i ha subratllat que implantar l'ordenança és el camí correcte perquè coincideix amb la normativa europea, un camí que assegura que seguiran perquè el dret a la vida ha d'estar per sobre de qualsevol altre, ha dit.

"Estem convençuts que els tribunals seran sensibles a considerar la salut pública i el medi ambient d'acord amb les demandes que té la ciutadania", ha exposat Poveda, que ha manifestat la voluntat de les administracions de continuar reduint la contaminació.

Segons ha apuntat Badia, els municipis implicats en la ZBE de Barcelona (Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) també s'estan coordinant per presentar els seus respectius recursos.

ACTUALITZACIÓ DE L'ORDENANÇA

En paral·lel a la presentació del recurs, l'Ajuntament treballa en l'actualització de l'ordenança municipal de la ZBE amb entitats, agents i la ciutadania per assegurar-ne la implantació i millorar-la si calgués amb un procés de participació.

Així, preveu promoure un debat ciutadà al voltant del desplegament i l'aplicació de l'ordenança per aconseguir un text consensuat que reculli les necessitats de tothom; i, un cop fet aquest debat, s'engegarà el procés per aprovar la nova ordenança actualitzada en cas que calgui amb l'objectiu que sigui una realitat abans que acabi el mandat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés