Actualitzat 17/03/2017 12:56

El Govern de Colau proposa una 'multiconsulta' cada maig amb propostes també ciutadanes

Gala Pin, Jaume Asens i Fernando Pindado
Europa Press

Comença a tramitar les normes de participació ciutadana, amb la intenció d'aprovar-les a l'estiu

BARCELONA, 17 Març (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Ada Colau advoca per celebrar una 'multiconsulta' el maig de cada any per preguntar a la ciutadania sobre assumptes proposats pel propi executiu, els grups municipals i els ciutadans, que podran proposar temes si recullen les suficients signatures i ho aprova el ple municipal.

El tinent d'alcalde Jaume Asens i la regidora de Participació, Gala Pin, han explicat en roda de premsa que la proposta s'inclou en les normes de participació que estan tramitant, i Pin ha assenyalat que advoquen per que la 'multiconsulta' sigui al maig perquè "és quan la ciutadania està acostumada a votar", i que en ella podran participar barcelonins a partir dels 16 anys.

Ha assenyalat que no se celebrarà els anys que coincideixin amb eleccions municipals --les properes el 2019-- i, atès que les normes de participació que la regularan han començat ara la seva tramitació i s'aprovaran previsiblement a l'estiu, en aquest mandat se celebraria una única 'multiconsulta', el maig del 2018.

Les normes s'inclouen en el nou reglament de participació que va aprovar la comissió de Govern aquest dijous i que haurà d'abordar-se en la comissió de Presidència a l'abril, després del que s'haurà de portar al ple perquè valori la seva aprovació definitiva, previsiblement abans d'estiu, han explicat al costat del comissionat de participació, Fernando Pindado.

Els ciutadans requeriran 15.000 signatures per presentar propostes de ciutat, mentre que les de districte dependran de la població de cadascun, ha dit Pin, qui ha avançat que les normes aprovades per la comissió de Govern no marquen un percentatge mínim de participació --en altres casos del 50%--, perquè provoca que els contraris a la pregunta no acudeixin a votar perquè no tingui validesa.

Preguntada per si el Govern municipal preveu preguntar sobre assumptes com l'adhesió de la ciutat a l'AMI o sobre el tramvia, Pin ha respost: "No estem parlant dels continguts, sinó que estem tramitant el procediment", amb el qual pretenen donar protagonisme a les propostes de la ciutadania.

Les preguntes de les 'multiconsultes' hauran de versar sobre assumptes de competència municipal, i s'obrirà un debat 30 dies abans de la votació, per la qual els ciutadans rebran documentació sobre les temàtiques perquè es puguin informar abans de votar, cosa que podrà fer-se durant tota la setmana i de forma presencial o electrònica.

Ha avançat que el Govern municipal farà una ronda de contactes amb els grups de l'oposició per abordar els assumptes que portaran a consulta, i ha recordat que a la ciutat només s'ha celebrat una fins al moment, la de 2010 sobre la reforma de l'avinguda Diagonal, impulsada pel Govern de l'exalcalde Jordi Hereu.

NO SERAN VINCULANTS

Preguntada per si les consultes seran vinculants, Pin ha explicat que la legislació no permet que el siguin jurídicament, però que preveuen que els grups polítics es posicionin sobre si acceptaran o no el resultat, perquè la ciutadania "sàpiga la repercussió" de la seva votació.

Tot ciutadà major de 16 anys empadronat a Barcelona podrà presentar propostes per a les consultes i també incorporar punts en l'ordre del dia del ple municipal o de districtes, per realitzar un foto ciutadà, crear un òrgan de participació i convocar un consell de barri, pel que requeriran entre 9.000 i 15.000 signatures quan siguin d'àmbit de ciutat.

Pindado ha anunciat que també proposen ampliar la composició del Consell de Ciutat perquè més persones de forma aleatòria puguin formar part del màxim òrgan de participació de la ciutat, que podrà proposar accions concretes al ple, en el qual podrà intervenir anualment per valorar l'acció del Govern municipal.

Han explicat que el treball de revisió de les normes de participació van començar en el mandat anterior, en el qual es va aprovar inicialment una proposta de reglament però definitivament, i que la proposta actual inclou crear diversos òrgans per garantir la transparència i la participació: la Comissió Assessora de Processos Participatius, la Comissió de Seguiment de Processos Participatius, la Comissió de Seguiment de la consulta, i la Comissió d'Empara.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés