Actualitzat 03/10/2017 18:37

1-0.- El Govern trasllada als seus socis de la UE que "no hi haurà" referèndum i que la legalitat es restablirà

TALLIN, 28 set. (de l'enviada especial d'EUROPA PRESS Laura García Martínez) -

Espanya manté en els seus contactes amb els socis de la Unió Europea que "no hi haurà" referèndum d'independència a Catalunya i que estarà obert al diàleg amb la Generalitat una vegada es restableixi la legalitat i l'ordre constitucional, segons han indicat fonts del Govern central.

Així ho traslladarà també la delegació espanyola que ha viatjat a Tallin (Estònia) amb motiu de la cimera de caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea que comença aquesta nit amb l'absència del president Mariano Rajoy, que va anul·lar la seva participació per la situació política a Espanya.

El Govern central està satisfet del suport unànim i sense "fissures" que ha rebut l'ordre constitucional i l'Estat de dret a Espanya tant des de les institucions de la Unió Europea com en declaracions individuals de mandataris europeus.

La situació a Catalunya preocupa a la Unió Europea, segons han revelat diverses fonts comunitàries en les últimes setmanes, però és vista des de Brussel·les com un "assumpte intern" d'Espanya en el qual la UE no ha de prendre partit més enllà de donar suport el marc legal i constitucional.

En aquest context, no s'espera que el procés independentista formi part de les discussions formals dels líders europeus reunits a Tallin i tampoc l'Executiu de Mariano Rajoy ha buscat pactar amb els seus socis una declaració de suport en el marc d'aquesta cimera.

A més, el fet que Rajoy no hagi viatjat a la capital d'Estònia per participar en el sopar informal d'aquest dijous ni a la cimera del divendres complica que l'assumpte es posi sobre la taula. "No estaria bé que es parlés d'algú que no està present", apuntava una font diplomàtica sobre aquest tema.

DIÀLEG AMB CATALUNYA

Amb tot, el missatge d'Espanya a la resta d'Estats membres no variarà al afirmar "que no hi haurà referèndum, que la legalitat i la Constitució es restabliran absolutament" i que, una vegada que es compleixin aquestes condicions, el Govern central "dialogarà" amb la Generalitat, han afegit les fonts.

Un altre debat europeu sobre el que planeja la situació política a Catalunya és quin ha de ser la nova seu de l'Agència Europea del Medicament quan deixi el Regne Unit, una elecció a la qual aspiren 19 ciutats, inclosa Barcelona.

La decisió no es prendrà fins al mes de novembre, però s'espera que el primer informe d'avaluació redactat per la Comissió Europea sobre els criteris objectius que compleix cada candidata es faci públic aquest dissabte.

Barcelona és vista com una de les candidates fortes, al costat de ciutats com Àmsterdam, Copenhague, Dublín, Viena i Milà, i defensa que compleix amb escreix les exigències objectives i tècniques en les quals es basa l'informe que ultima Brussel·les, i en el qual les autoritats espanyoles compten amb que no es farà referència al procés independentista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés