Actualitzat 03/11/2008 15:14

Iglesias subratlla que la catalogació de les obres de la Franja no condiciona la seva propietat

LLEIDA, 3 de novembre (EUROPA PRESS)

El president d'Aragó, Marcel·lí Iglesias, ha subratllat avui que la catalogació de les obres d'art sacre que el Bisbat de Barbastre-Montsó reclama al de Lleida no en condiciona la propietat, i ha vist una "excusa" que Catalunya al·legui que no cal trencar la unitat de la col·lecció.

En declaracions a Catalunya Ràdio recollides per Europa Press, ha comparat aquesta situació amb la dels 'papers' de Salamanca: "Imagini que no s'haguessin pogut endur aquí (a Catalunya) els 'papers' de Salamanca perquè estiguessin catalogats en un museu determinat de Salamanca".

Per a Iglesias, que una obra estigui catalogada "no condiciona en absolut qui n'és el propietari", i ha subratllat que no hi ha cap llei que canviï la propietat d'una obra perquè estigui catalogada en un museu determinat. És més, ha indicat que els aragonesos i també els catalans tenen en els seus catàlegs obres que són als Estats Units.

Ha remarcat que és "difícil de defensar" que la imatge de l'obra de Saidí (Aragó) estigui al Museu de Lleida. "Els de Lleida diuen que no es pot trencar la col·lecció. Tot això són excuses", ha indicat.

Ha subratllat, a més, que les obres en litigi representen només el 5% de tota la col·lecció del Museu de Lleida, que té més de 2.000 obres, "i no són les més importants".

El president d'Aragó ha demanat ser conseqüents amb el que els tribunals de l'Església han dictaminat, i ha dit no entendre per què no es fa cas si els bisbes mateixos ja hi estan d'acord. El que no s'ha produït, segons ell, és la "voluntat" del bisbe de Barbastre-Montsó d'anar a exigir el compliment de la sentència, ja que ho considera "violent".

Iglesias ha advertit que si els eclesiàstics no fessin cas de les sentències de l'Església i desautoritzessin els seus propis tribunals, estarien "posant en qüestió el mateix Concordat" entre Espanya i la Santa Seu, la qual cosa seria, segons la seva opinió, "molt greu".

Per aquesta raó, ha demanat tenir "sentit comú" i ajudar els bisbes que aquest assumpte deixi de ser una "pedra que dificulta la bona relació entre catalans i aragonesos". Ha assegurat que ja ha parlat d'això amb el president de la Generalitat, el també socialista José Montilla, per desembussar el problema, un conflicte que, segons ell, no hauria d'existir, ja que les obres són propietat de l'Església, i aquesta té una única personalitat jurídica i uns tribunals específics reconeguts en la Constitució i en el Concordat.

El conflicte entre els dos bisbats es va iniciar el 1995 amb la segregació de 111 parròquies d'Osca de la Diòcesi de Lleida i la seva agregació a la de Barbastre, que va passar a anomenar-se Barbastre-Montsó i va començar a reclamar les obres al Bisbat lleidatà.

Fins ara, tots els pronunciaments de l'Església han estat favorables a Aragó. L'últim va ser el del Tribunal de la Rota que el maig no va admetre a tràmit el recurs del Bisbat de Lleida, en què demanava que es jutgés la propietat de les obres.

Aquest rebuig de la Rota a examinar els documents del Bisbat de Lleida ha animat l'Associació d'Amics del Museu Diocesà a presentar la demanda civil als jutjats de Lleida perquè sigui la justícia qui es pronunciï sobre la propietat d'unes 80 peces de les 113 que reclama la diòcesi aragonesa a la de Lleida. Les altres 20 les té el Bisbat de Lleida en dipòsit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés