BARCELONA, 3 d'agost (EUROPA PRESS)
La indústria de l'alimentació, les begudes i el tabac genera el 2,3% del Valor Afegit Brut (VAB) de Catalunya i l'11% del VAB industrial, segons un estudi monogràfic de la Cambra de Comerç de Barcelona presentat aquesta setmana.
El VAB és la suma dels valors addicionals que adquireixen els béns i serveis en transformar-se durant el procés de producció. En aquests termes, la Cambra assegura que el sector alimentari és menys dependent del cicle econòmic i manté creixements més suaus per la maduresa dels mercats.
Les mateixes dades indiquen que és el segon sector industrial manufacturer de Catalunya, després del químic, pel que fa a volum de negoci, i és també el segon en generació d'ocupació.
Dins l'alimentació, la indústria càrnia és el subsector més important a Catalunya, amb un volum de negoci que representa el 30%. En l'altre costat de la balança, el pa, el sucre i el cacau lideren el rànquing en nombre de locals amb una rendibilitat decreixent els darrers anys.
Segons la Cambra, els grups alimentaris líders tenen un nivell competitiu elevat i molts d'ells són molt innovadors gràcies a la presència de marques fortes. Entre les empreses que gaudeixen d'una "sòlida" posició al mercat espanyol i a escala internacional, cita Nestlé, Danone, Sara Lee, Guissona, Agrolimen, Borges i Damm.
Pel que fa a les exportacions, els productes més forts són les carns, els preparats alimentaris, les begudes i els olis, que es venen sobretot a Europa. La millora de la competitivitat i la innovació apareixen com els factors "claus" per a la bona marxa de la indústria alimentària, amb la finalitat de diferenciar-se i fidelitzar clients.