Actualitzat 17/12/2008 16:15

Investigadors catalans publiquen el primer mapa de les modificacions químiques de l'ADN

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONÈS), 17 de desembre (EUROPA PRESS)

Un equip d'investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL) i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han publicat a la revista 'Cell' un dels primers mapes de les modificacions químiques que experimenta el material genètic de les cèl·lules.

Els científics han analitzat la metilació, un tipus de modificació química que, si actua de manera anormal, pot bloquejar l'expressió de gens que protegeix contra el càncer i altres patologies.

Segons han informat avui fonts de l'ICO, la investigació ha estat liderada pel científic Manel Esteller i ha obtingut el primer esbós de l'epigenoma humà pel que fa a la metilació de l'ADN.

Es tracta d'"una espècie de cartografia molecular, com un mapamundi elaborat just després del descobriment d'Amèrica, per tant, encara falta molta investigació per determinar els perfils precisos dels continents que formen l'epigenoma humà i després utilitzar-los per a un millor tractament de les malalties humanes", ha explicat l'ICO.

La metilació és una modificació química que altera lleugerament la seqüència d'ADN. Segons l'estudi, tots els cromosomes de la cèl·lula poden tenir alteracions de la metilació.

Aquest fenomen pot comportar el bloqueig de l'expressió de gens que haurien de protegir-nos contra el càncer o fer que els cromosomes es tornin fràgils i apareguin patologies. A més, les alteracions químiques poden trobar-se en malalties diferents dels tumors com l'Alzheimer, l'arteriosclerosi o patologies autoimmunes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés