Actualitzat 02/05/2013 13:25

Investigadors simulen per primera vegada en 3D la selecció natural d'organismes adults

Investigadors simulan por primera vez en 3D la selección natural de organismos
UAB

BARCELONA, 2 maig (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han simulat per primera vegada en 3D l'evolució natural d'organismes adults, integrant mecanismes de regulació genètica que es produeixen durant el desenvolupament embrionari, ha informat aquest dijous el centre en un comunicat.

El treball, que ha publicat la revista 'Nature', permet tenir en compte la complexitat real de les interaccions genètiques que donen lloc a la forma adulta dels organismes, per "entendre millor com actua la selecció natural sobre els diferents aspectes de la forma del cos" i per fer experiments virtuals molt més realistes.

Els científics han utilitzat un model teòric sobre el desenvolupament embrionari i tres models matemàtics d'evolució virtual per selecció natural sobre la forma dels cossos, de manera que "l'evolució es produeix de manera virtual a l'ordinador en poblacions d'individus que poden mutar segons els seus gens", tal com succeeix en la naturalesa a gran escala temporal.

"La qüestió és entendre la lògica biològica que determina quins canvis en la forma apareixen per quins canvis en els gens i de quina manera pot canviar el cos", ha explicat l'investigador de la Universitat d'Hèlsinki i del departament de Genètica i Microbiologia de la UAB i primer autor de l'article, Isaac Salazar.

La primera visió que ha permès observar l'experiment és rebutjar la hipòtesi que tots els aspectes mètrics de la forma contribueixen a l'adaptació i que tots estan modelats per l'evolució al llarg del temps.

Tot i això, l'estudi ha conclòs que la segona hipòtesi en aquest camp, això és, que alguns aspectes de la forma tenen un valor adaptatiu més important i que la resta canvia en funció dels afectes col·laterals als canvis en els primers, es produeix "en alguns casos".

"En certa manera, el que veiem és que la selecció natural està constantment modelant la forma dels cossos, però que aquests disten molt de ser òptims en molts aspectes", ha apuntat Salazar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés