Actualitzat 07/05/2008 22:50

Investiguen si els treballadors d'un cementiri de Barcelona van profanar un nínxol per robar les joies del difunt

BARCELONA, 7 de maig (EUROPA PRESS)

El Jutjat d'Instrucció número 27 de Barcelona i els Mossos d'Esquadra investiguen si els treballadors del cementiri de Sant Andreu de la capital catalana van profanar un nínxol per robar les joies del difunt, un patriarca gitano, arran de la denúncia presentada per la família del mort.

La viuda i els fills de Francisco M.A. sospiten dels treballadors perquè asseguren que aquests sabien que l'home va ser enterrat amb objectes de gran valor, el nínxol es troba a tres metres d'altura, pel que és necessari utilitzar algun dels carretons que utilitzen els treballadors. A més, la làpida i el mur de totxos van ser encaixats al forat i això, segons la seva opinió, descarta que la profanació de la sepultura fos fruit d'una gamberrada.

El 27 d'abril, just un mes després que Francisco M.A. morís als 80 anys, la viuda i els fills del difunt van anar a visitar la tomba com feien cada diumenge, segons va avançar 'El Punt' en la seva edició d'avui.En arribar, van trobar guix a terra, però al principi no li van donar més importància.

Tot i això, el fill gran del mort, Rafael M., ha explicat a Europa Press que en acostar-s'hi, van veure "taques de guix des del terra fins al nínxol" i que quan va pujar a una escala per col·locar dues fotografies a la làpida, situada a tres metres d'altura, va descobrir que les tires laterals de marbre estaven trencades i que la paret de totxos que tanca la sepultura s'aguantaven "només per una espàtula de fusta". De l'interior del nínxol "sortia una olor impactant", ha afegit.

L'home va avisar un dels treballadors, que va confirmar que tant la làpida com la paret de totxos estaven encaixades i no fixades, tot i que el dia de l'enterrament, la sepultura es va segellar amb ciment. Després de demanar explicacions als responsables del cementiri i només rebre "excuses increïbles" per telèfon per part del director, la família del mort va denunciar els fets davant dels Mossos d'Esquadra.

Per aquesta família gitana i evangelista és molt important la preparació del fèretre del difunt, a qui enterren amb els seus objectes de valor, en aquest cas, dos rellotges i un anell d'or i un altre rellotge d'acer, valorats en més 41.000 euros, segons ha dit el fill gran de Francisco M.A.

Per això, quan Rafael M. va treure el cap pel nínxol i va veure el seu pare al taüt, va poder reconèixer de seguida que havia estat mogut. "Tenia la posició canviada i la camisa per fora i amb taques de guix", ha assenyalat.

Tot i això, un portaveu de Serveis Funeraris de Barcelona ha desmentit a Europa Press que el fèretre fos obert, malgrat que l'empleat que havia segellat la sepultura un mes abans ha reconegut davant de la família que "la tomba havia estat profanada", segons ha dit Rafael.

A més, el portaveu ha afirmat que no es pot provar que Francisco M. fos enterrat amb aquestes joies, ja que el seu cos va ser vetllat al domicili familiar i no al tanatori, que emet un document que informa dels objectes amb els quals s'enterra el mort.

Tot i això, l'advocat de la família, Jordi Llobet, ha assenyalat a Europa Press que els cementiris realitzen un inventari de tots els objectes que s'enterren amb els morts, de manera que els treballadors del cementiri de Sant Andreu podien saber que el patriarca gitano havia estat enterrat amb les seves joies més preades. "El mateix dia de l'enterrament van obrir la caixa per fer un inventari", ha explicat Rafael.

Per la seva banda, Cementiris de Barcelona, l'empresa pública que gestiona el cementiri, ha dit que cap dels seus treballadors té res a veure amb els fets i ha assegurat que ha estat una persona aliena la que ha profanat la sepultura de Francisco M., pel que ha presentat una denúncia perquè s'investigui el que ha passat.

Encara que no ha descartat que l'autor de la profanació pugui ser una persona aliena al recinte, Llobet ha advertit que si algú diu que l'han amenaçat, "el denunciaran per un delicte d'injúries i calúmnies", ja que és "un recurs fàcil" quan es tracta d'una família d'ètnia gitana, però que "no és cert" que els seus clients hagin amenaçat ningú, ha afegit.

El lletrat ha assegurat que els familiars de Francisco M.A. no actuen moguts per "cap ànim econòmic", sinó per reparar la memòria i l'honor del mort mitjançant la identificació de l'autor de la profanació, que ha qualificat de "barbàrie" i "atrocitat".

En aquest sentit, Rafael M. ha dit que: "Només ens queda el consol de la justícia". L'únic que esperen és que els Mossos d'Esquadra trobin el culpable, "sense pensar en el valor de les joies", ha afegit mentre la seva mare lamentava estar vivint un sofriment "insuportable".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés