Actualitzat 23/03/2008 12:50

Jordi Mata novel·la a 'Un cadàver exquisit' l'ambient de l'imperi hispànic decadent previ a la Guerra de Successió

BARCELONA, 23 de març (EUROPA PRESS)

La novel·la 'Un cadàver exquisit' (Grup 62), de Jordi Mata, rememora l'ambient de l'imperi hispànic decadent dels últims anys del segle XVII, previs a la Guerra de Successió i a la derrota de Barcelona de l'11 de setembre de 1714, "no en clau catalanista", de la qual l'autor ha volgut "fugir" per "ser neutral" al màxim i "fer abstracció" dels interessos dels dos bàndols, ha explicat.

"El cadàver exquisit és l'imperi hispànic, que ja era una potència de segon ordre però cal veure les possessions que encara tenia", ha dit. "Era un mort però la resta d'Europa li volia pegar un mos" perquè, tot i que decadent, encara tenia colònies a Àfrica, Itàlia i Amèrica que les potències europees van acordar repartir-se abans de la Guerra de Successió mitjançant tractats, ha explicat Mata en una entrevista concedida a Europa Press.

En aquesta novel·la històrica coral, com la ha definit el seu autor, es presenta "el drama" del malaltís Carlos II 'L'Embruixat', rei de l'imperi i pertanyent a la Casa d'Habsburg que, a causa de la seva esterilitat, deixa sense hereu la monarquia espanyola. Arran de la seva mort, el 1700, s'obre el debat sobre qui deu succeir-li: a Catalunya, la disjuntiva està entre els partidaris de continuar amb la casa d'Àustria o propiciar un canvi dinàstic encarnat per Felipe V de Borbón.

Mata ha volgut abordar la figura de Felip V allunyat "de l'estereotip" que ha transcendit d'ell: "En aquella època tènia 17 anys i ja demostrava tenir trastorns mentals seriosos, cosa que ajuda a entendre la seva figura però no justifica les seves accions atroces", ha dit l'autor.

Altres personatges catalans autèntics que van ser rellevants a l'època i que Mata recull a 'Un cadàver exquisit' són l'economista i polític Narcís Feliu de la Penya, "que volia que Catalunya fos una espècie d'Holanda", i Pau Ignasi Dalmases, un dels 14 fundadors de L'Acadèmia dels Desconfiats, antecedent de L'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Tots dos van ser polítics i ideòlegs de per què Catalunya es va passar al bàndol d'Àustria, ha dit l'autor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés