Actualitzat 17/01/2013 22:07

Jordi Pujol reafirma que votaria 'sí' en una consulta perquè el tracte de l'Estat imposa la "ruptura"

Jordi Pujol y Josep Piqué
EUROPA PRESS

"Es pot tardar 3 ó 4 anys a recuperar-se del trauma d'una independència. Però, inviable?"


BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol (CiU) ha reafirmat aquest dijous que votaria 'sí' en una consulta sobre la independència de Catalunya i que intentaria que el màxim de gent recolzés la secessió, perquè el tracte de l'Estat "imposa una situació de ruptura".

Durant la seva intervenció durant la presentació del seu llibre 'El caminant davant del congost' (Editorial Proa) en el Cercle d'Economia --presentat pel seu president, Josep Piqué--, ha afirmat que votaria favorablement a la independència amb tota rotunditat, perquè "la situació no té sortida".

Pujol ha repassat --a través de conferències que ha impartit durant la seva trajectòria-- com l'evolució de les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya l'han portat a defensar la independència, i ha fixat com a punt d'inflexió la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut el 2010.

"Ens imposen una situació de ruptura", ha afegit l'expresident, que ha reconegut que la independència és molt difícil però ha negat que, en cas d'aconseguir-la, Catalunya sigui un Estat inviable.

"Podria dir-se que pot tardar tres o quatre anys a recuperar-se del trauma que suposa una independència. Però, inviable? Si Eslovènia o Eslovàquia ho són?", ha continuat Pujol, que ha argumentat que el que no pot fer Catalunya és mantenir-se amb les condicions que, segons ha dit, l'imposa l'Estat.

Tot i això, ha reconegut que durant la seva etapa al capdavant de la Generalitat va creure en l'entesa entre Catalunya i la resta d'Espanya i que, malgrat les dificultats inicials, les relacions van ser bones, i fins i tot van viure "un moment dolç" al voltant de 1996, però la situació es va començar a truncar l'any 2000, diu.

Malgrat la seva aposta per la independència, ha reivindicat el seu compromís i el de CiU amb l'estabilitat en moments com la Transició espanyola i com la votació del primer gran ajust del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero (maig del 2010), i fins i tot ha admès que el seu partit es va equivocar quan es va oposar a l'entrada d'Espanya en l'OTAN.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés