Actualitzat 06/06/2013 17:21

El jutge obliga CatalunyaBanc a tornar 30.000 euros per donar informació "esbiaixada" a un matrimoni

Consejo De Catalunyabanc
EUROPA PRESS

L'entitat ofereix l'arbitratge com via per als afectats


BARCELONA, 6 juny (EUROPA PRESS) -

El Jutjat de primera instància 24 de Barcelona ha condemnat CatalunyaBanc a tornar a un matrimoni jove de Rubí els 30.000 euros, amb els seus interessos, corresponents a 60 títols de l'octava emissió d'obligacions de deute subordinat amb venciment el 2018, després de considerar nul·la la seva contractació el desembre del 2008 per no haver-los informat sobre els riscos d'aquest producte híbrid.

En la sentència, recollida aquest dijous per Europa Press i contra la que cap formular recurs d'apel·lació, el jutge Antonio Pascual Nuño, obliga així el banc a tornar l'import d'aquests títols, i la parella a retornar la titularitat de les obligacions al banc, així com els productes que hagin obtingut com a resultat d'aquesta operació.

El Col·lectiu Ronda ha afirmat en un comunicat que és rellevant perquè no es refereix a ancians o a persones sense formació, sinó a una parella jove i amb estudis --ell és un diplomat en enginyeria mecànica de 45 anys i ella una mestressa de casa amb estudis primaris-- que eren clients de l'oficina des de feia 20 anys quan, assessorats pels treballadors de l'entitat, van invertir els 30.000 euros d'indemnització de la dona després del tancament de la seva empresa.

El jutge ha argumentat en la sentència que la parella ofereix "el típic perfil de l'inversor particular i no professional, res avesat en qüestions financeres" i que per tant va dipositar la seva confiança en els treballadors de l'entitat, els qui han admès que, de bona fe segons el magistrat, els van assegurar que no havia problema per recuperar els diners i no els van advertir que podien arribar a perdre'ls.

El consentiment prestat per la parella "ha de considerar-se nul a falta de comprensió de les característiques essencials de l'objecte adquirit", assenyala la sentència, i diu que els treballadors van magnificar la seguretat de la inversió tenint en compte les expectatives del moment i no van advertir als inversors dels riscos intrínsecs al producte.

El testimoni i actual director de l'oficina ha admès haver dit al matrimoni que els 30.000 euros eren garantits al 100% pel que fa a la seva devolució i, segons recull la sentència, aquesta afirmació "fins i tot es manté dos anys després, quan els símptomes de la greu crisi econòmica amb més que evidents" i ja han aparegut reclamacions contra aquests productes financers d'alt risc.

"Es va proporcionar encara de bona fe una informació totalment esbiaixada que va moure a l'error essencial en l'adquisició", assenyala el text, i recorda que la dona era una persona acomiadada de la seva feina i que el que volia era obtenir un benefici sense perdre la indemnització.

CatalunyaBanc ha explicat aquest dijous a Europa Press que, quan va començar aquesta causa judicial probablement no existia encara l'arbitratge per als casos de deute subordinat, i ha recomanat als afectats que s'acullin a aquest procediment més àgil.

L'entitat ha defensat també que és proactiva a l'hora de col·laborar amb els seus clients per resoldre el nombre més alt de casos possibles mitjançant l'arbitratge.

El Col·lectiu Ronda ha indicat que el Fons de reestructuració ordenada bancària (Frob) donarà a conèixer aquest divendres les noves quitacions per a preferents i deute subordinat de NovaGalicia i CatalunyaBanc, que s'utilitzaran per calcular el preu del seu canvi per accions, i ha criticat la possibilitat que s'anunciïn quitacions menors per als qui renunciïn a accions legals, una "forma intolerable de pressionar els afectats".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés