Actualitzat 21/01/2008 21:58

El jutge reobre la investigació per la mort d'una jove en una clínica de Barcelona després de la denúncia de la família

BARCELONA, 21 de gener (EUROPA PRESS)

El Jutjat d'Instrucció número 30 de Barcelona ha reobert la investigació sobre la mort de la jove amb obesitat mòrbida que va morir l'11 de gener després d'operar-se en una clínica de Barcelona, després de rebre la denúncia presentada per la família i un escrit de la Fiscalia en què sol·licita que es realitzi un informe forense.

La denúncia de la família de la jove, que s'ha personat com a acusació particular, va dirigida contra el cirurgià valencià que va practicar la intervenció a la Clínica CIMA de Barcelona. La família ha presentat al costat de la denúncia les analítiques practicades, el document de consentiment informat, la història clínica i un article en un diari del metge en el qual el doctor al·lega que aquest tipus d'intervenció "no té cap risc".

Segons han informat a Europa Press fonts judicials, la Fiscalia també ha presentat un escrit al jutjat per demanar que es realitzi un informe forense --ja que la jove va ser enterrada sense que se li practiqués l'autòpsia-- i no descarta, si calgués, que s'exhumi el cadàver. El Ministeri Fiscal també ha aportat la història clínica de la morta, que li va fer arribar la seva família.

La jove, Laura R.M., va acudir a primers de desembre a la Clínica Londres, primer en la seva delegació a Sabadell (Vallès Occidental) i després a la de Barcelona, després de veure uns anuncis de publicitat per al tractament de l'obesitat. A la clínica li van indicar que la tècnica de la banda gàstrica "no tenia gairebé cap risc" i, després de practicar-li diverses proves al desembre, la data de l'operació va quedar concretada per a l'11 de gener.

La denúncia, a la qual ha tingut accés Europa Press, sosté que existeix una "discordança" entre el que estava descrit pel metge al full operatori, "del qual sembla desprendre's que no hi va haver solució de continuïtat entre la cirurgia de col·locació de banda gàstrica i la detecció i reparació de l'hemorràgia", i el full d'anestèsia, en què queda reflectit que "la pacient va estar a quiròfan intubada en estat d'extrema gravetat" sense que s'efectués "cap actuació per part del metge".

L'escrit sosté que l'anotació escrita pel metge en el full quirúrgic "pretén ocultar la seva passivitat" en el lapse de les 14.20 a les 17.00 hores, ja que és "totalment fals" que estigués operant la pacient de les 13.00 a les 21.00 hores, quan vestit de carrer va informar la família a les 16.00 hores.

La denúncia assenyala que fins a les 17.00 hores, i "per insistència de l'anestesista", no es va procedir a reintervenir la pacient. Va ser llavors quan el metge va comprovar que s'havia produït "una perforació del meso intestinal arribant fins al retroperitoneu", on es trobaven 2.000 centímetres cúbics de sang com a conseqüència "d'una perforació de la vena cava".

El metge, "davant de la seva incapacitat per controlar l'hemorràgia", va sol·licitar ajuda a un cirurgià vascular a les 17.50 hores, i aquest no va arribar fins a una hora després, quan s'havien tret 4.000 centímetres cúbics més de sang de la cavitat abdominal.

La intervenció del cirurgià vascular va acabar cap a les 20.15 hores i es va procedir a la sutura, acabant aquesta una hora més tard. La situació de la pacient en acabar la intervenció, segons la denúncia, era d'"extrema gravetat" i després de ser derivada a l'UCI, va morir als pocs minuts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés