Actualitzat 06/01/2008 18:08

Jutgen a tres joves per deixar en coma a un guàrdia urbà durant el desallotjament d'una festa il·legal a Barcelon

La Fiscalia demana 11 anys de presó per ells i penes de fins a quatre anys per sis joves més per les lesions d'altres tres agents

BARCELONA, 6 de gener (EUROPA PRESS)

L'Audiència de Barcelona jutjarà a partir de demà els tres joves acusats de deixar en coma a un guàrdia urbà --que segueix en estat vegetatiu dos anys després-- durant els aldarulls del 4 de febrer del 2006 al carrer Sant Pere més Baix del districte de Ciutat Vella de la capital catalana, on un edifici 'ocupat' va albergar aquella matinada una macrofesta il·legal que va reunir a més de 1.000 persones.

La Fiscalia demana 11 anys de presó per a Rodrigo Andrés L.H., xilè de 23 anys; per a Álex C.A., de 27 anys i també xilè; i per a Juan Daniel P.G., argentí de 24. Als tres --a la presó provisional des que van ocórrer els fets-- els aplica el delicte més agreujat de lesions, i alhora el d'atemptat contra l'autoritat, i els reclama el pagament d'una indemnització de 520.000 euros per a la família de l'urbà. L'agent, que té 41 anys i quatre fills menors, ha quedat en estat d'invalidesa permanent.

Aquests tres joves, tot i això, no són els únics acusats, ja que sis persones més --tres nois i tres noies-- afronten penes d'entre dos i quatre anys de presó arran de l'enfrontament amb la policia municipal, en què van quedar ferits de menor consideració altres tres agents. La Fiscalia considera a Patricia H.M., Alfredo Carlos P.M., Heike B., Jordi M.G., Alejandro C.R. i Silvia R.O. responsables de presumptes faltes de lesions i d'atemptat contra l'autoritat.

L'acusació particular exercida per la família de l'urbà que va quedar en coma sol·licita la mateixa pena que la Fiscalia per a tots els acusats, mentre que l'Ajuntament de Barcelona --propietari de l'immoble 'ocupat'-- i l'acusació particular exercida pels altres agents ferits eleven a 12 anys de presó la seva petició de condemna per als tres principals acusats, i demanen entre tres i cinc anys de presó per als altres sis.

Rodrigo Andrés L.H., Álex C.A. i Juan Daniel P.G., per part seva, sempre han negat la seva participació als aldarulls i van arribar a estar un mes en vaga de fam durant l'estiu de 2006 per reclamar que es respectés el dret a la presumpció d'innocència i exigir la seva posada en llibertat. En la seva declaració al jutjat, a més, van denunciar haver estat maltractats per la policia, però aquesta part de la investigació va ser arxivada i està pendent de recurs.

AGRESSIÓ AMB PALS, AMPOLLES I PEDRES.

Els fets es remunten a les 3.30 hores del 4 de febrer de 2006, quan els agents ferits realitzaven tasques de vigilància als voltants de l'immoble del número 55 del carrer Sant Pere més Baix, on estava prevista una macrofesta. Segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia, havien de prevenir incidents i molèsties per als veïns, que s'havien queixat de les festes que se celebraven "periòdicament" a l'edifici.

La nit va transcórrer sense incidències, fins que cap a les sis de la matinada es va denegar l'entrada a l'immoble a un grup d'entre 20 i 30 persones. Segons la Fiscalia, el grup va considerar els agents responsables de la negativa i va començar a insultar-los i increpar-los. Poc després, "fruit del concert previ que havien portat a terme", aquestes persones presumptament es van dirigir als urbans "amb actitud agressiva", portant algunes d'elles "pals, ampolles i pedres".

Els agents es van situar en posició defensiva i, davant d'ells, suposadament es trobaven Rodrigo Andrés L.H., Álex C.A. i Juan Daniel P.G., als qui l'acusació pública atribueix "una actitud d'iniciativa respecte a l'avanç hostil del grup". Segons la seva versió, Rodrigo va llançar llavors una pedra que va impactar al front del guàrdia urbà, qui va caure d'esquenes a terra després de patir un mareig o pèrdua de sentit.

L'agent es va donar un "violent" cop al cap i va quedar estès al paviment, moment en el qual presumptament Álex va tirar una segona pedra que va impactar al mateix agent quan es trobava estirat a la calçada. Segons les acusacions, mentre això succeïa Juan Daniel "cridava frases i expressions encoratjant el grup a continuar l'agressió", i va arribar a exclamar: "Gos cabró, ens ho hem carregat".

La Fiscalia assenyala que, en aquell moment, els tres acusats i altres persones del grup agressor van continuar el llançament d'objectes --pedres, ampolles i llaunes-- cap els urbans, que intentaven "protegir el cos del seu company". Des del balcó de l'edifici, segons l'acusació pública, també van començar a llançar objectes cap els agents, que es van veure envoltats per un segon grup agressor.

Finalment, diverses patrulles policials es van presentar al lloc i els presumptes agressors es van dispersar. Tots els acusats van ser detinguts als voltants de l'immoble, excepte Alfredo Carlos P.M. i Patricia H.M., que van ser arrestats a l'Hospital del Mar de Barcelona. A més de l'urbà ferit de gravetat a conseqüència de l'agressió tres dels seus companys van patir contusions i diverses esgarrapades.

El agente se dio un "violento" golpe en la cabeza y quedó tendido en el pavimento, momento en el que presuntamente Álex tiró una segunda piedra que impactó en el mismo agente cuando se hallaba tumbado en la calzada. Según las acusaciones, mientras esto sucedía Juan Daniel "gritaba frases y expresiones alentando al grupo a continuar la agresión", llegando a exclamar: "Perro cabrón, nos lo hemos cargado".

La Fiscalía señala que, en ese momento, los tres acusados y otras personas del grupo agresor arreciaron en el lanzamiento de objetos --piedras, botellas y latas-- hacia los urbanos, quienes intentaban "proteger el cuerpo de su compañero". Desde el balcón del edificio, según la acusación pública, también empezaron a arrojar objetos hacia los agentes, quienes se vieron rodeados por un segundo grupo agresor.

Finalmente, varias patrullas policiales se personaron en el lugar y los presuntos agresores se dispersaron. Todos los acusados fueron detenidos en las inmediaciones del inmueble, excepto Alfredo Carlos P.M. y Patricia H.M., que fueron arrestados en el Hospital del Mar de Barcelona. Además del urbano herido de gravedad, a consecuencia de la agresión tres de sus compañeros sufrieron contusiones y varios arañazos.

OBSERVADORES PARA GARANTIZAR IMPARCIALIDAD.

Durante el juicio, que celebrará la Sección Octava de la Audiencia de Barcelona y está previsto que se alargue toda la semana, estarán presentes como observadores la Comisión de Defensa del Colegio de Abogados de Barcelona y el Observatorio de Derecho Penal y de Derechos Humanos de la Universitat de Barcelona para que las sesiones se desarrollen con "imparcialidad", según informaron en un comunicado.

Las defensas y las familias de Rodrigo Andrés L.H., Álex C.A. y Juan Daniel P.G. han denunciado en varias ocasiones la "parcialidad" que, a su entender, han mostrado la juez instructora y la Sección Octava durante todo el proceso. Por ello, también acudirán al juicio organizaciones catalanas como Justicia y Paz, Memoria contra la Tortura y la Asociación de Cristianos por la abolición de la Tortura. También estará presente el Presidente de la Comisión de Derechos Humanos del Senado de Chile, Jaime Naranjo.

Por otra parte, Amnistía Internacional dedicó un capítulo al caso en su último informe, y en Barcelona y Buenos Aires se han producido en los últimos meses concentraciones para pedir la puesta en libertad de los jóvenes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés