Actualitzat 30/10/2018 18:02

L'accés a l'habitatge desbanca al turisme com a primer problema de Barcelona pels veïns

Màrius Boada i Gerardo Pisarello
EUROPA PRESS

La inseguretat es considera el principal problema del barri en sis dels deu districtes

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

L'accés a l'habitatge ha estat per primera vegada el problema més mencionat a l'Enquesta de Serveis Municipals de Barcelona, amb un 12,8% --pujant des del 6,7% i el quart lloc-- i ha desbancat així al turisme, que va liderar l'any passat també per primera vegada la llista dels problemes més greus que els barcelonins veuen a la ciutat, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello.

El turisme ha passat de ser anomenat en un 15,6% dels casos a ser-ho en un 10,3%, mentre que la circulació es manté en un 7,4%, seguit pels aspectes polítics (5,8%), la inseguretat (5,6%), l'encaix de Catalunya a Espanya (5,2%), la contaminació i el medi ambient (5,2%) i l'atur i les condicions de treball (5,1%), que baixa des del tercer lloc i se situa en nivells inferiors als del 2008, moment des del qual es va repetir com un dels principals problemes.

Coincidint amb que l'accés a l'habitatge sigui el primer problema per primera vegada en els 33 anys en què es realitza l'enquesta, la principal demanda que els barcelonins plantegen a l'Ajuntament és facilitar l'accés a l'habitatge --cosa que demanen el 12,6%--, seguit per millorar la neteja (6,5%), millorar aspectes polítics (6,3%) i la gestió municipal (6%).

Al costat del director de l'Oficina Municipal de Dades, Màrius Boada, Pisarello ha ressaltat que els barris amb problemes de gentrificació veuen més greu l'accés a l'habitatge, i ha sostingut que el fet que existeixi aquesta preocupació a la ciutat "confirma que les polítiques que s'han seguit en els últims temps", com la reserva del 30% de noves promocions a habitatge protegit, van en la direcció correcta, segons ell.

INSEGURETAT

Encara que a nivell de ciutat els barcelonins veuen la inseguretat com el cinquè problema, és el que veuen més greu als barris --amb un 10,5%, sent el primer en sis dels deu districtes-- i el segueix la neteja (7,6%), el soroll (7,2%), l'accés a l'habitatge (6,6%), el turisme (6,3%) i l'aparcament (5%), segons l'enquesta, realitzada amb 6.000 entrevistes a domicili entre abril i juliol.

La inseguretat és citada com el problema més greu del barri especialment a Ciutat Vella, amb un 21,3% dels esments, on consideren que el segon problema dels barris és el turisme (15%), seguit per les drogues (13,7%), que se situen en el quinzè lloc en el global dels problemes als barris.

Pisarello ha defensat que aquestes dades justifiquen polítiques impulsades per mantenir la cohesió social i evitar la inseguretat --com el Pla de Barris-- i la macrooperación policial desplegada aquest dilluns a Ciutat Vella contra els 'narcopisos': "Constatem que la preocupació existeix, és innegable, però també creiem que justifica les polítiques que s'estan duent a terme".

PROBLEMES D'ESPANYA I CATALUNYA

Quant a Catalunya, el 29,4% dels enquestats consideren que el seu problema més greu és el seu encaix a Espanya --cinc punts més que l'any passat--, i a Espanya el principal problema són aspectes polítics --amb un 24,8%, avançant la corrupció i el frau--, i els ciutadans demanen a la Generalitat i al Govern central millorar els aspectes polítics --en un 14,7% en el cas del Govern i en un 23% en el de l'executiu central--.

D'altra banda, el problema personal més citat pels enquestats és l'atur i les condicions laborals --el 14,6% d'ells ho esmenta--, seguit per l'encaix entre Catalunya i Espanya --amb un 9,1%, pujant sis punts percentuals respecte a la mateixa enquesta del 2017, d'abans de el 1-O--, l'accés a l'habitatge (7,6%) i problemes econòmics (6,4%).

PERCEPCIÓ D'EMPITJORAMENT

El 34% dels barcelonins considera que la ciutat ha millorat --tres punts menys que l'any passat--, mentre que el 37% assegura que ha empitjorat --set punts més-- i el 23% creu que està igual --set punts més--, mentre que el 49% creu que Catalunya ha empitjorat --20 punts percentuals més--, xifra que augmenta al 60% a Espanya --deu punts més--.

Pisarello ha dit que, encara que el 37% de barcelonins creuen que la ciutat ha empitjorat --la xifra més alta des del 2013--, la percepció d'empitjorament ha estat molt major a Catalunya i Espanya i s'ha produït després d'un any complicat, amb "el referèndum, el 155, la repressió i la inestabilitat econòmica, i el que sorprèn és la resiliència de Barcelona, que resisteix millor".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés