Publicat 27/09/2022 18:33

L'ACM aborda la participació dels municipis en les mesures penals alternatives

El president de l'ACM i alcalde de Deltebre (Tarragona), Lluís Soler
ACM

BARCELONA, 27 set. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha centrat un debat municipalista aquest dimarts en la participació dels ens locals en l'mbit de les mesures penals alternatives, com un "actor rellevant" a l'hora de coordinar-se i collaborar amb la Conselleria de Justícia de la Generalitat en la seva execució, ha informat l'ACM en un comunicat.

Aquestes mesures són paralleles a l'ingrés a presó que permeten aplicar-se en penes inferiors als dos anys per delictes menors o penes de fins a cinc anys en cas de toxicomanies, i el president de l'ACM i alcalde de Deltebre (Tarragona), Lluís Soler, ha destacat que són "un model d'xit" en un sistema de justícia que busca la reparació i la integració social amb beneficis collectius.

Soler ha recordat que el 2014 les entitats municipalistes van signar un conveni amb la Conselleria per concretar i fomentar programes als municipis relacionats amb l'execució de treballs en benefici de la comunitat.

Ha insistit a impulsar el model "oferint suport als ajuntaments, contribuint a donar més visibilitat als beneficis de les mesures penals alternatives i aprofundir en la collaboració amb el Departament de Justícia".

La taxa de reincidncia de les persones que compleixen una pena de presó és del 30%, mentre que amb una pena de treball en benefici de la comunitat, la taxa baixa al 10,7%, en xifres del secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la Conselleria, Sergi Blázquez, que ha subratllat la necessitat de "collaboració dels municipis".

Per la seva banda, la secretria general de l'ACM, Joana Ortega, ha considerat que "s'han de potenciar les mesures penals alternatives perqu són una manera efectiva de garantir la reinserció i evitar la reincidncia".

Segons el comunicat, a Catalunya es van executar el 2021 un total de 14.793 mesures penals alternatives en tres modalitats: una de les quals, la suspensió de condemna a través de l'"obligació imposada" pel jutge a sotmetre's a tractaments de deshabituació de drogues, o de salut mental, o cursos formatius diferents segons el delicte coms.

TREBALLS COMUNITARIS

Una altra fórmula és la de mesures de seguretat per a persones "amb plenitud de facultats" en el moment de cometre el delicte, als qui s'imposa una mesura d'internament en un centre psiquitric o de deshabituació, i la tercera, treballs en benefici de la comunitat, d'utilitat pública i inters social sense remuneració, com la neteja de boscos o el suport a brigades municipals.

Durant el debat, la directora general d'Execució Penal en la Comunitat i de Justícia Juvenil, Susagna Roura, ha dit que busquen a més entitats i ajuntaments que necessitin voluntaris per reduir la llista d'espera, i ha destacat que hi ha 1.500 persones a la presó que compleixen els requisits per a les mesures penals alternatives.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés