Actualitzat 15/02/2017 14:47

L'Ajuntament de Barcelona dona suport a Mas, Ortega i Rigau davant el judici del 9N

Comissió de Presidència de Barcelona
Europa Press

BARCELONA, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

La comissió de Presidència de Barcelona ha aprovat aquest dimecres una proposició de CiU per donar suport "a tots els representants polítics que estan sent investigats i encausats per defensar el dret a decidir dels catalans", inclosos l'expresident del Govern Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau en el judici per l'organització de la consulta del 9N.

La proposta, que insta l'Ajuntament a manifestar-se en contra de la politització de la justícia i la "falta total de voluntat de diàleg per part de l'Estat", ha estat aprovada amb els vots a favor de BComú, CiU, ERC i la CUP i el rebuig de PSC --que governa amb BComú--, Cs i PP.

El tinent d'alcalde Jaume Asens ha advertit que el que està en joc no és la independència, sinó la democràcia, i ha dit sobre els encausats: "Són els nostres adversaris polítics i tenim moltes diferències ideològiques, però sempre hem manifestat públicament que ens trobaran al seu costat davant situacions antidemocràtiques com aquesta", ja que considera que hauria de jutjar-se no als que posen urnes, sinó als que impedeixen la democràcia.

El portaveu de CiU, Joaquim Forn, ha assegurat que el 9N va demostrar la voluntat dels catalans d'expressar-se en les urnes i la de l'Executiu central d'impedir-ho polititzant la justícia, i ha lamentat que "una generació més de catalans" hagi vist un president de la Generalitat en un judici que veu polític.

La republicana Trini Capdevila ha advertit que la justícia no ha de ser una eina de repressió política i ha assegurat que molts catalans es van sentir també jutjats en el judici a Mas, Ortega i Rigau, després del qual ha assegurat: "Un nou país és la nova garantia que no ens continuem trobant fins ara".

Josep Garganté (CUP) ha donat suport a la proposta però ha criticat que cap dels tres encausats va estar a l'altura del moment, perquè les seves defenses van negar els fets, estratègia que veu lògica en un judici ordinari però no en aquesta ocasió, que també "posava a prova fins a on estan disposats a arribar els convergents en aquest procés".

REBUIG DE PSC, CS I PP

La regidora socialista Carmen Andrés --al Govern municipal des de l'entrada del PSC al juny-- ha rebutjat que es polititzi la justícia però també que s'"instrumentalitzi políticament un procés estrictament judicial", i ha defensat que el seu partit no vol confrontar la societat catalana, l'espanyola i la barcelonina, i menys fer-ho des de l'Ajuntament.

Marilén Barceló ha afirmat que Cs lamenta que hi hagi polítics investigats, però més que pensin que aquests poden estar per sobre de les lleis democràtiques, i ha exigit a Mas, Ortega i Rigau que "assumeixin les seves responsabilitats i no les deleguin als voluntaris", després del qual ha sostingut que els defensors del procés independentista no volen diàleg, sinó imposició.

La popular Àngels Esteller ha criticat que la proposta busca confondre l'opinió pública perquè transmet que es tracta d'un judici polític quan no ho és perquè sosté que van desobeir el Tribunal Constitucional (TC) en l'organització, cosa que Mas va fer "amb una fatxenderia tremenda, però després al tribunal s'amaga darrere dels voluntaris".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés