Actualitzat 06/01/2008 17:32

L'Ajuntament de Barcelona no veu possible ara un gran oratori islàmic a la ciutat

"No hi ha una única comunitat musulmana, sinó moltes obediències diferents", al·lega el regidor de Drets Civils

BARCELONA, 6 de gener (EUROPA PRESS)

L'Ajuntament de Barcelona no veu factible ara construir un gran oratori islàmic a la ciutat, semblant a la mesquita de grans dimensions de Madrid davant de la M-30, ha declarat a Europa Press el regidor de Drets Civils, Joaquim Mestre (ICV-EUiA).

Precisament, la construcció d'un gran oratori a Barcelona és una de les reivindicacions que ha expressat diverses vegades el Consell Islàmic Cultural de Catalunya, òrgan creat el 2000 amb seu a la capital catalana i que agrupa part dels imams que viuen a la comunitat.

Mestre ha assegurat que la posició de l'Ajuntament es produeix després de diagnosticar que "no hi ha una única comunitat musulmana a Barcelona, sinó moltes obediències diferents, de la mateixa manera que no hi ha una sola comunitat cristiana" a la ciutat. Per aquesta raó, veu difícil construir un gran recinte que doni servei a tots els fidels musulmans donades les diferències entre ells.

Ha destacat que "hi ha una certa organització de les comunitats per raons de la procedència" dels fidels. Això també es dóna a l'organitzar les grans celebracions del calendari musulmà, entre elles la 'festa del sacrifici', que commemora un episodi de la Torà, la Bíblia i l'Alcorà, quan Déu va demanar a Abraham que immolés el seu fill per comprovar la seva fidelitat, tot i que finalment va sacrificar un be.

LLEI DE LLOCS DE CULTE.

Sobre l'esborrany de la llei aprovat per la Generalitat sobre llocs de culte, que preveu que els locals reservin terra qualificat com equipaments per als llocs de culte de les confessions, ha dit a nivell personal: "Entenent que el terra públic ha de tenir finalitats públiques i que hi ha separació entre administracions públiques i institucions religioses, no veig per què cal facilitar terra públic a entitats per fer cultes". A més, a la ciutat "el terra públic és escàs".

"Els llocs de culte de cada confessió és un tema que ha de resoldre cada confessió", ha dit Mestre, que ha indicat que "cada comunitat ha de buscar" els locals adequats amb la finalitat d'aconseguir complir la normativa vigent, la que regula els locals de concurrència pública.

Mestre ha dit que amb l'Església Catòlica la situació és diferent, "no només per l'arrelament històric, sinó perquè té una situació de preferència perquè té signat un Concordat amb l'Estat que fixa obligacions mútues".

Ha afirmat que, a dia d'avui, amb els locals de culte dels catòlics i les denominacions protestants que porten anys amb presència a Barcelona --fins i tot més d'un segle--, no hi ha dificultats pel que fa al compliment de la normativa vigent.

Els incompliments "no són només un tema dels oratoris musulmans", ja que també passa amb altres comunitats, com les Esglésies Evangèliques de tendència pentecostal que durant els últims anys han arrelat a Catalunya, especialment als barris perifèrics i entre la població de l'Amèrica Llatina.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés