Actualizado 27/07/2017 15:24

L'Ajuntament de Barcelona preveu unificar els arxius de la ciutat en Can Batlló

Nau central de Can Batlló de Barcelona
Europa Press

Estudien futurs usos de Casa de l'Ardiaca valorant la seva continuïtat com a hemeroteca

BARCELONA, 27 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona preveu unificar els arxius de la ciutat en la nau central del recinte de Can Batlló, en el districte de Sants-Montjuïc, amb un projecte que es tancarà aquest mandat després d'un concurs d'idees i s'executaria en el proper, quan s'hauria d'aprovar la dotació pressupostària.

El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha destacat en roda de premsa que l'arxiu està actualment dispersat en 21 espais, la qual cosa dificulta la seva consulta i també conservació, ja que alguns locals --diversos privats i dels quals l'Ajuntament paga lloguer-- no reuneixen les condicions idònies per a la seva preservació.

Al costat de l'arxiver en cap de Barcelona, Quim Borràs, Badia ha explicat que calculen que el projecte tingui un cost d'uns 47 milions d'euros, amb 37 d'aquests per rehabilitar la nau, que inclourà l'arxiu i també un espai veïnal que haurà de concretar-se.

L'edifici tindrà una capacitat de creixement suficient, almenys per als propers 30 anys, i reunirà els documents l'arxiu històric, el contemporani, el fotogràfic, els de districtes i els d'ens municipals, que acumulen vuit segles d'història i, si s'apilessin, aconseguirien 50 quilòmetres, ha dit Badia.

Ha ressaltat que, després de la unificació, els locals privats es deixaran de llogar i els públics quedaran alliberats per al seu ús per part dels districtes, mentre que estan estudiant futurs usos de la Casa de l'Ardiaca, seu de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Badia ha explicat que, tot i que encara s'estan estudiant els usos, pretenen mantenir la seva vinculació amb l'arxiu, valorant l'opció que pugui continuar amb la seva activitat d'hemeroteca, malgrat el trasllat dels arxius a la seva futura nova seu en Can Batlló.

Ha detallat que començaran a la fi de setembre un concurs d'idees que s'allargarà vuit mesos --amb dues fases perquè arquitectes facin propostes--, després de dur a terme els projectes executius per poder disposar d'un projecte a la fi de mandat, que manca que es doti de pressupost en el següent.

ZONA PÚBLICA I INTERNA

Borràs ha detallat que preveuen dividir la nau, amb 17.000 metres quadrats útils, en dues àrees connectades però independents: una pública, que ocuparà prop del 40% de l'espai, i una interna per a la preservació documental i el seu tractament tècnic, amb el 60% de l'espai i condicions ambientals adequades.

La zona pública comptarà amb un espai d'informació i acolliment; tres sales d'exposició; dues aules d'activitats pedagògiques; un auditori; un espai per a la consulta de documents i una zona interactiva --l'Espai Bruniquer-- sobre la història de la ciutat narrada mitjançant documents.

Preguntats pels treballadors, Borràs ha avançat que el personal actualment repartit als diversos centres --hi ha també en altres municipis-- s'integraran en el de Can Batlló, i ha assegurat que el trasllat permetrà als empleats treballar en millors condicions.

Un veí ha intervingut per demanar trobades i diàleg abans de decidir el projecte, cosa que ha garantit Badia, i un altre ha preguntat si seguirà endavant si l'opció de la independència guanya al referèndum que el Govern preveu dur a terme l'1 d'octubre: "Espero que el 2 d'octubre no es pari la ciutat", ha rigut Badia.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés