Publicat 09/02/2023 10:58

L'AMB treballa per potenciar la producció i la distribució d'aigua regenerada

Imatge del riu Llobregat
ALBERT CANALEJO - AMB

Vol actuar en vista de la previsió d'un dficit hídric de 130 hectmetres cúbics a l'any el 2050

BARCELONA, 9 febr. (EUROPA PRESS) -

L'rea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha treballat en mesures per potenciar la reutilització i el desenvolupament del servei de producció i distribució de l'aigua regenerada, recollides en el Pla estratgic del cicle integral de l'aigua (PECIA), aprovat inicialment pel Consell Metropolit l'abril del 2022, i l'aprovació del qual es preveu per a finals de febrer.

L'enginyera de planificació del cicle de l'aigua de l'AMB, Maria Indurain, ha detallat que el pla analitza tot el cicle de l'aigua i planteja propostes en vista de l'estimació de tenir un dficit hídric de 130 hectmetres cúbics d'aigua potable anual el 2050.

L'aigua regenerada permet donar nous usos a la que es recull a les plantes depuradores de l'ens metropolit com són els usos industrials i urbans: el 2022, la proporció d'aigua reutilitzada respecte a la disponible és del 47,4% i es preveu que aquesta xifra arribi al 98,1% el 2050 amb més de 130 hectmetres cúbics.

Concretament, sorgeix d'un tractament addicional --terciari-- que es fa a les aigües que ja reuneixen les "qualitats suficients" perqu l'abocament al medi no produeixi un impacte ambiental, per amb aquest tercer tractament en millora les qualitats per ser apta per a altres usos, ha detallat Indurain.

Aquesta aigua té uns usos restringits a Espanya marcats per la normativa i que, segons el vicepresident d'Ecologia de l'AMB, Eloi Badia, a altres pasos es pot fer servir en moltes més casuístiques, per la qual cosa creu que a Espanya també "s'acabar flexibilitzant", per que el procés ser lent.

EVITAR LA RESTRICCIÓ DE CONSUM

L'aigua regenerada s'impulsa, a més, dins l'alerta per sequera declarada per l'Agncia Catalana de l'Aigua (ACA) als pantans del Ter-Llobregat, amb la qual la concessió de la comunitat de regants del costat dret del riu Llobregat de 1000 litres per segon s'ha redut a 400 litres per segon.

En aquest context, l'AMB vol que aquesta concessió passi de manera progressiva de l'aigua de riu a l'aigua regenerada: fins al mes de gener, el 25% d'aquests 400 litres eren aigua regenerada i al mar s'arribar al 50% en una mesura que, segons els tcnics de l'AMB, els pagesos valoren positivament per la qualitat de l'aigua regenerada.

A fi d'evitar les restriccions de consum, l'ens metropolit injecta de manera continuada aigua regenerada a l'aqüífer del Llobregat, per fer una "barrera contra l'aigua del mar" ja que amb l'ampliació del Port es va produir una entrada massiva d'aigua del mar en un bé, que segons Indurain, s'ha de preservar.

Altres actuacions amb aigua regenerada de l'AMB són el retorn d'aquest recurs hídric al riu Llobregat per garantir la llera ecolgica i així es pot derivar més aigua a la potabilització, i també l'aporta de manera regular per millorar la quantitat i la qualitat de la llera com un recurs previ a la potabilització a fi de reforar el provement urb metropolit.

NOUS PROJECTES

L'ens metropolit treballa en nous projectes per donar ús a aquesta aigua, bé sigui de manera indirecta en aportació al medi per complementar els recursos naturals o de manera directa: en aquest cas, es planteja l'ús agrícola o recreatiu per al reg, l'ús industrial --com per exemple per netejar certs equips-- i l'ús per a cisternes de vters.

Destaquen el projecte per desenvolupar un doble circuit per incorporar-la al polígon de la Zona Franca i al barri de la Marina del Prat Vermell de Barcelona, i un altre que aborda l'excedent de producció d'aigua regenerada de la depuradora Riu Sec de Sabadell (Barcelona) per subministrar-ho a Sant Cugat i Cerdanyola del Valls i a la Universitat Autnoma de Barcelona.

A més a més, treballa en un pla director sectorial d'aigües regenerades per planificar i optimitzar el desenvolupament del subministrament; en la rehabilitació del tractament terciari de la depuradora de Sant Feliu, i en la connexió de l'estació de regeneració d'aigües residuals del Prat amb la xarxa d'Aena per a les descrregues de cisternes de vters i per al reg de l'Aeroport.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés