Actualitzat 07/04/2008 14:46

L'arribada de menys treballadors romanesos i ucraïnesos a Lleida obliga a buscar a Bielorússia, Moldàvia i Geòrgia

LLEIDA, 7 d'abril (EUROPA PRESS)

Les empreses de Lleida comencen a buscar treballadors estrangers a Bielorússia, Moldàvia, Geòrgia i Eslovàquia perquè cada vegada tenen menys possibilitats de trobar treballadors dels països que més contractes en origen generaven, Romania i Ucraïna. És el cas de la Corporació Alimentaria Guissona (CAG) i d'algunes empreses de la Federació del Metall (Femel).

El portaveu de Femel, Josep Pampalona, ha afirmat que els empresaris cada vegada tenen més dificultats per atreure mà d'obra dels països de l'est que tradicionalment més empleats generaven, com Romania.

Per aquest any, la Federació del Metall ha sol·licitat 205 contractes en origen, 35 de Colòmbia i la resta de l'est, una zona que també reclamen les empreses del Pirineu perquè els seus treballadors s'adapten millor a la seva climatologia.

Alguns sectors de la COELL, com el de la fusta, prefereixen mà d'obra xinesa, segons el president de la Coell i de la Cambra de Comerç, Joan Simó. "Els xinesos, que han treballat molt en l'agricultura comencen a ser requerits per les empreses de la fusta", ha dit.

Pel que fa a la campanya de la fruita, que ja comença a preparar-se, Asofruit, que agrupa les centrals més grans necessita mil treballadors, el doble que el 2007, quan 22 empreses van ocupar 515 treballadors de dinou nacionalitats, entre ells 400 dones. L'associació, que va contractar treballadors de Romania, Colòmbia, Ucraïna i el Marroc, busca ara en altres països.

El Grup Guissona ha sol·licitat 150 contractes en origen aquest any. La companyia va tancar el 2007 amb 1.783 treballadors de nacionalitat espanyola i 1.314 estrangers, un 42% dels seus empleats. En les seves empreses, conviuen 30 nacionalitats. Els ucraïnesos representen un 35% dels treballadors estrangers i els romanesos un altre 35%; l'11% són del Senegal, el 5% de Bulgària i el 4% del Marroc.

Al llarg de l'última dècada, el grup ha anat variant els sistemes de captació i contractació de treballadors estrangers. Entre el 97 i el 99 va buscar estrangers legals que eren a Espanya, senegalesos i marroquins sobretot. Entre 2000 i 2002, va tramitar permisos de treball de familiars dels seus treballadors i en 2003 va començar a recórrer al contingent autoritzat pel govern estatal amb selecció al país d'origen, la majoria a Romania i en menys proporció a Colòmbia i l'Equador.

Ara, a les empreses del grup Guissona conviuen els tres sistemes, el de contingent, el règim general i el reagrupament familiar, amb el qual arriben moltes dones de treballadors estrangers casats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés