Actualitzat 10/06/2013 16:23

L'Arxiu de la Corona d'Aragó exposa les Capitulacions de Santa Fe de Colom

Las Capitulaciones de Santa Fe
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -

L'Arxiu de la Corona d'Aragó situat al centre històric de Barcelona exposa les clàusules acordades per Cristòfor Colom amb els Reis Catòlics el 17 d'abril del 1942, les conegudes Capitulacions de Santa Fe, després de 50 anys de no estar exposades a Espanya i que es poguessin veure el 1992 a Nova York, amb motiu d'una mostra al voltant al descobriment d'Amèrica.

Segons ha explicat en roda de premsa el director de l'arxiu, Carlos López, aquests papers, que es podran veure fins al 10 de desembre de manera gratuïta, han estat sempre a l'Arxiu de la Corona d'Aragó situat a Barcelona, "sense ser una anomalia, no és fruit d'una espoliació i és per lògica arxivística".

Aquests documents han estat la matriu que va registrar i va expedir el secretari de Ferran el Catòlic, Joan de Coloma, perquè Colom, després, els signés, donant lloc a un duplicat que aquest no va conservar.

La seu de l'arxiu de la Corona es trobava a la plaça del Rei de Barcelona des del 1318, on, "de manera natural", han estat des de la seva creació, cosa que el director de l'arxiu ha remarcat.

La importància d'aquests papers està en el fet que són "els documents fundacionals que estableixen la projecció internacional d'Espanya", i que, a més, es conserven a Barcelona, ha remarcat López, qui ha situat aquesta exposició en la celebració del Dia Mundial dels Arxius, així com en la inclusió del llibre que conté les Capitulacions en el Programa Memòria del Món de la Unesco.

La mostra, titulada 'Del Més enllà al Nou Món: els viatges medievals i les capitulacions de Colom', exposa, d'entrada el llibre que conté les Capitulacions obert pel foli 135, que inclou les cinc clàusules que va acordar Colom amb els Reis, i on ja es parlava del concepte "ha descobert" --al voltant de la qual cosa se situa un intens debat historiogràfic--.

En el mateix volum, unes pàgines abans, està continguda documentació tan valuosa per a la història espanyola medieval com el decret d'expulsió dels jueus, "sintetitzant el que va ser l'Espanya moderna".

Segons el director de l'arxiu, la discussió al voltant a la catalanitat o no de Colom està "bastant documentada" amb nombrosos arxius genovesos, ha citat López.

El secretari d'Estat de Cultura, José María Lasalle, ha remarcat no tenir "coneixement" de si està prevista alguna reunió amb el Patronat de l'arxiu, així com sobre el repartiment de la titularitat d'alguns equipaments culturals entre les administracions: "Em sembla molt bé que es puguin plantejar acords".

"Es fa alguna cosa que existeix reiteradament, que és la comunicació cultural", ha remarcat Lassale, per a qui això contribueix l'accés de la cultura als ciutadans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés