Actualitzat 21/03/2013 14:54

L'auge del català contrasta amb el "menyspreu" de l'Estat, segons Plataforma per la Llengua

El director de la Plataforma Per la Llengua, Daniel Mundet
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 març (EUROPA PRESS) -

El català és líder en capacitat d'atracció a Europa i cada vegada són més les persones que l'utilitzen per expressar-se, malgrat no ser el seu idioma matern, una tendència que contrasta amb el "menyspreu" de l'Estat cap a aquesta llengua, que ja té 10 milions de parlants.

Ho ha afirmat aquest dijous en roda de premsa el director de l'ONG del català Plataforma per la Llengua, Daniel Mundet, durant la presentació de l'InformeCAT 2013, que revela que el català és una llengua "en expansió i dinàmica, però pateix una inexplicable falta de reconeixement oficial i jurídic".

En aquest sentit, ha enumerat el fre de la immersió lingüística a les Illes Balears i la Comunitat Valenciana, i més de 200 normes que fomenten l'ús del castellà en l'etiquetatge dels productes, entre d'altres coses.

El document, que recull 50 dades bàsiques sobre l'ús i la presència del català, destaca que el 10% dels castellanoparlants que viuen a Catalunya acaben adoptant el català com a llengua principal, i que el 40% dels catalanoparlants actuals no han tingut el català com a llengua materna.

"Tot i que hi hagi reiterats intents per empetitir el català, és una llengua potent que cada dia vol parlar més gent", ha afirmat el membre del secretariat de l'entitat Josep Antón, que ha enderrocat la concepció que l'ús social del català és cada vegada menor.

Malgrat l'auge de l'ús social del català, l'informe revela una reducció "intencionada" de la seva utilització en l'àmbit de la justícia, segons ha explicat Antón, que ha xifrat en un 13% les sentències que es redacten en aquesta llengua.

COMUNITAT VALENCIANA I ILLES BALEARS

Mundet ha alertat que a la Comunitat Valenciana hi ha 126.000 alumnes d'Infantil i Primària que han sol·licitat estudiar català "i l'administració els hi ha impedit", mentre que el 93% de les famílies de les Illes Balears han optat pel català com a primera opció per a l'escolarització dels seus fills d'entre 3 i 8 anys, cosa que no ha frenat la intenció del Govern Balear d'acabar amb la immersió lingüística, segons ha dit.

"Cal lluitar per revertir aquesta situació i evitar que es traslladi a Catalunya", ha dit Mundet, que ha animat la societat a impulsar i protegir l'ús del català en tots els àmbits.

L'informe també assenyala que el 81% de les proves d'accés a la universitat s'han realitzat en català a les Illes Balears a petició dels alumnes, un increment de 2,3 punts respecte al 2011.

NOVES TECNOLOGIES

Antón ha explicat que "el català flueix enormement quan no hi ha legislacions espanyoles que ho impedeixin", i ha posat com a exemple el seu ús en les noves tecnologies, tenint en compte que és el dinovè idioma més utilitzat a Twitter i té 60.000 dominis '.cat' registrats.

A més, utilitzen el català la meitat dels principals fabricants mundials d''smartphones' i sis de les deu pàgines web més visitades del món.

En canvi, en l'àmbit cinematogràfic l'ús del català està molt "danyat", segons Mundet, que ha revelat que un 3% de les pel·lícules que s'estrenen a Catalunya tenen una còpia en aquesta llengua, i d'aquesta petita proporció, només el 15% s'acaba projectant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés