Actualizado 13/05/2017 12:21

L'economista Guy Standing defensa una renda bàsica universal per combatre el neofeixisme

L'economista Guy Standing a Barcelona Activa
LAURA SORIANO

   Lamenta que part del 'precariat' s'ha rendit a líders com Trump i Le Pen

   BARCELONA, 13 Maig (EUROPA PRESS) -

   L'economista Guy Standing ha defensat la creació d'una renda bàsica universal per combatre "l'ona neofeixista de populisme" i als monstres polítics com el president dels Estats Units, Donald Trump, i la líder del Front Nacional francès, Marine Le Pen.

   En una entrevista d'Europa Press amb motiu de la seva participació en el cicle de conferències 'Reflexions per a una nova política econòmica local' de Barcelona Activa, ha observat que una percentatge creixent dels treballadors del 'precariat' "s'han rendit a aquests líders".

   Standing ha expressat que el 'precariat', caracteritzat per la inseguretat laboral, tendeix a mirar cap al passat, quan els seus pares tenien ocupacions estables i compartien orgull obrer: "Se senten presoners de la seva condició precària i són una amenaça a la Il·lustració".

   Així mateix, distingeix dos grups més dins d'aquesta classe: els migrants i minories ètniques, que no tenen present ni identitat geogràfica, i els que han anat a la universitat, que acaben els seus estudis amb deutes però sense futur, i rebutgen a sindicats i partits tradicionals.

   "Moviments com 'Occupy Wall Street' i els indignats em fan ser optimista i pensar que d'ells pot sorgir un nou projecte polític que permeti respondre les necessitats del 'precariat", ha explicat, i ha insistit que els partits tradicionals no entenen les dinàmiques d'aquesta classe.

JUSTÍCIA SOCIAL

   En aquest sentit, ha destacat que la renda bàsica universal és una mesura de "justícia social", ja que augmentaria el poder de negociació dels treballadors i permetria sortir del capitalisme rentista, basat en la "succió" de rendes per part dels que posseeixen els drets de propietat, física, financera, intel·lectual i de les patents.

   "El precariat és l'únic grup al que no correspon cap ingrés provinent de les rendes", ha lamentat Standing, i ha assegurat que l'ideal seria gravar aquestes rendes per finançar la renda bàsica, i ha destacat que els arguments que veuen aquesta opció com a inviable són fàcilment refutables.

   Ha expressat que la renda bàsica reemplaçaria altres subvencions públiques que ja es donen actualment", i ha defensat que les proves pilot mostren que aquelles persones que tenen una seguretat econòmica treballen més, i no menys, ja que són més productives en fer les seves tasques sense tanta pressió.

   Standing és catedràtic de la Universitat de Londres, doctor en ciències econòmiques per la Universitat de Cambridge i membre fundador i copresident de l'ONG Basic Income Earth Network, que promou la renda bàsica universal, i entre les seves publicacions destaquen treballs com 'El Precariat: una nova classe social' i 'La corrupció del capitalisme'.

ECONOMIA LOCAL

   La directora de Barcelona Activa, Sara Berbel, ha explicat que al llarg d'aquest 2017 Barcelona Activa celebrarà un total de quatre conferències que serviran per a reflexionar sobre les tendències econòmiques, les transformacions socials i els canvis al món laboral que han de permetre definir la nova política de desenvolupament local.

   "Volem fer de Barcelona un referent en polítiques de desenvolupament econòmica i social", ha assegurat Berbel, que ha apostat per convertir la capital catalana en un 'think tank' de reflexió sobre una nova política local que respongui els canvis de paradigma, els reptes globals i les transformacions globals que impacten en les empreses, el mercat laboral i la ciutadania.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés