Actualitzat 04/12/2018 12:27

Les empreses de la província de Barcelona van augmentar un 8% la facturació en dos anys el 2016

Les empreses de la província de Barcelona van augmentar un 8% la facturació
Europa Press

BARCELONA, 4 des. (EUROPA PRESS) -

Les empreses de la província de Barcelona van augmentar el 2016 un 8% la facturació respecte al 2014 i un 7% els llocs de feina creats, tot i que el nombre d'empreses existents ha crescut només un 2% en aquests dos anys, ha detallat aquest dimarts la diputada de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona, Sònia Recasens.

Ha destacat en roda de premsa que la facturació el 2016 va ser de 287.000 milions d'euros en les prop de 90.000 empreses que existeixen a la província, la qual cosa representa el 82% de la facturació de les societats mercantils amb seu a Catalunya i el 80% dels treballadors, segons l'informe 'Estructura empresarial a la demarcació de Barcelona'.

Preguntada pels mitjans sobre la marxa d'empreses vinculada al procés independentista, ha ressaltat que l'estudi té en compte dades del 2016, per la qual cosa no contempla aquest fet, que repercutirà en futurs estudis i sobre el qual ha dit: "Haurem de veure en primer lloc quins són de debò les empreses que han acabat traslladant la seu, perquè han sortit diverses xifres i dades de diferents fonts".

Ha afegit que "una cosa és que s'hagi traslladat la seu, però les plantes productives s'han quedat", per la qual cosa els llocs de feina es mantenen, i ha dit que s'haurà d'estudiar la possibilitat de fer un treball d'homogeneïtzació dels estudis --que analitzen les empreses sobre la base de la seu social--, i abordar la possibilitat d'imputar la facturació d'empreses amb la seu fora de la província però que hi conserven les plantes productives.

L'estudi té en compte les empreses actives, amb seu social a la demarcació i amb un mínim volum de facturació, mentre que exclou l'administració pública, els autònoms, les fundacions i les entitats, i agrupa les empreses en sectors --encara que no figura el turisme, perquè no és un sector com a tal, sinó que és transversal, ha dit Recasens--.

EL 43%, A BARCELONA CIUTAT

Aquesta tercera edició de l'estudi mostra que el 43% de la facturació de les empreses de la província està concentrada a la capital catalana, amb el 48% a la comarca del Barcelonès, seguida pel Baix Llobregat (18%), el Vallès Occidental (15%) i el Vallès Oriental (6%), ordre que varia si es té en compte la xifra de negocis per càpita, amb el Baix Llobregat al capdavant, i el Barcelonès darrere.

Vuit de cada deu empreses de la demarcació facturen menys d'un milió d'euros, la qual cosa demostra que les petites i mitges empreses són el motor de l'economia barcelonina, en la qual la majoria són empreses amb poca antiguitat, atès que només el 16% té més de 26 anys.

Per xifra de negoci, les empreses d'energia, aigua, sanejament i gestió de residus ocupen el primer lloc, seguides per les químiques i les farmacèutiques; altres tipus de comerç a l'engròs; vehicles de motor i altres materials de transport; productes alimentaris i begudes; comerç a l'engròs d'alimentació i begudes; a l'engròs d'ús domèstic; transport i magatzematge; activitats professionals, científiques i tècniques, i venda i reparació de vehicles.

No obstant això, les empreses que més facturen no són les més rendibles ni les que generen més ocupació, perquè les del sector d'energia, aigua, sanejament i gestió de residus cau al cinquè lloc pel que fa a la generació de llocs de feina --el primer és el d'activitats administratives i serveis auxiliars, seguit per activitats professionals, científiques i tècniques i l'hostaleria--, i a la tercera posició quant a beneficis.

Les activitats financeres i d'assegurances estan en la primera posició quant al resultat d'explotació relatiu --beneficis--, i per darrere es troben les activitats professionals, científiques i tècniques, amb el sector energètic i d'aigua per darrere i amb l'agricultura, la ramaderia, la silvicultura i la pesca en la quarta posició.

Recasens ha destacat que l'objectiu d'aquests estudis és obtenir una radiografia del que passa al territori per poder impulsar polítiques públiques per recolzar l'àmbit empresarial, amb un focus especial en la indústria, a la qual s'han destinat mesures com el programa per modernitzar polígons industrials, perquè el futur passa per aquest sector: "Catalunya serà industrial o no serà".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés