Actualitzat 23/09/2022 11:17

Les festes de la Mercè de Barcelona recuperen la comitiva popular i els concerts amb grans aforaments

Archivo - Gegants i caparrots durant la lectura del pregó de la Mercè 2021
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Els grans escenaris tornaran a la ciutat després de dues edicions amb restriccions

BARCELONA, 23 set. (EUROPA PRESS) -

Les festes de la Mercè de Barcelona recuperaran la normalitat aquest any amb el retorn de la comitiva popular, que el dissabte 24 de setembre (dia de la festivitat) tornarà a recórrer els carrers de la ciutat des de la basílica de la Mercè fins a l'Ajuntament encapçalada per l'alcaldessa, Ada Colau.

Després de dos anys en què les festes de la copatrona de la capital catalana s'han celebrat amb restriccions per la pandèmia, aquest divendres tornen al seu format habitual fins al dilluns 26 de setembre, uns dies en els quals la ciutat s'omplirà de centenars d'actes amb grans aforaments i escenaris.

El tret de sortida serà aquest divendres a les 19.00 hores amb la lectura del pregó, que anirà a càrrec de la cineasta Carla Simón al Saló de Cent del consistori, i el Toc d'inici que tindrà lloc a la plaça Sant Jaume a les 19.45 hores amb figures, danses i grups tradicionals de cultura popular a càrrec dels Ministrils del Camí Ral.

Els actes continuaran dissabte a les 10.30 hores amb la tradicional missa a la basílica de la Mercè presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i a la qual assistirà la delegada del Govern central a Catalunya, Maria Eugènia Gay, regidors dels grups municipals i no ho faran els comuns, com és habitual.

Quan finalitzi la missa, que està previst que duri una hora i mitja, Colau i la comitiva municipal encapçalaran la comitiva popular fins a l'Ajuntament després de presenciar una actuació castellera a la plaça de la Mercè, davant la basílica.

A les 13 hores, les colles castelleres de Barcelona es tornaran a trobar a la plaça de Sant Jaume després de dos anys sense fer-ho, una actuació condicionada per l'entrada de nous membres en les agrupacions després de l'aturada de l'activitat per la pandèmia, que ha comportat una renovació tècnica de part dels seus efectius, van explicar els vuit caps de colla a Europa Press.

VISITA DE L'ALCALDE DE KÍIV

Dissabte també estarà marcat per la visita de l'alcalde de Kíiv (Ucraïna), Vitali Klitxkó, que podrà conèixer les festes de la capital catalana un any abans que la ciutat ucraïnesa sigui la convidada de les festes de la Mercè 2023.

Aquest any la ciutat convidada és Roma (Itàlia), de manera que el potencial artístic de la capital italiana formarà part de les programacions de Mercè Arts de Carrer i Mercè Música, amb actuacions amb tres sessions de cinema a la plaça de la Mercè, actuacions de cantants italians com Alessandro Mannarino o el cor de dones Rachele Andrioli, i també espectacles d'art de carrer.

PIROMUSICAL A L'AVINGUDA MARIA CRISTINA

Un dels atractius més grans de les festes, el piromusical, tornarà al seu espai habitual dilluns a l'avinguda Maria Cristina i tindrà cinc blocs: melodies italianes, feminisme, l'aniversari del Liceu, un "crit contra la guerra" i un últim tram festiu.

La Mercè impregnarà la ciutat de cultura popular amb actes com la Diada històrica, diumenge, amb els Castellers de Barcelona com a amfitrions, i els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls; la cervavila de gegants modernistes, la trobada de bastoners que omplirà el passeig de Gràcia, i el correfoc que es farà al mateix passeig --en comptes de la Via Laietana-- per commemorar els 200 anys de l'eix comercial aquest divendres, entre d'altres.

ELS CONCERTS DE LA MERCÈ

Els concerts més destacats es concentraran les nits de divendres, dissabte i diumenge: el dia 23 actuaran Lucia Fumero & Rita Payés al Teatre Grec; 31 FAM, Alizz i Santa Salut ompliran de música urbana i hip-hop l'escenari de la platja del Bogatell, mentre que La Oreja de Van Gogh oferirà un concert a l'avinguda de la Reina Maria Cristina.

Dissabte passaran per l'escenari del Bogatell Marcel i Júlia, Els Catarres i Delafé y las flores azules; l'avinguda Maria Cristina ballarà amb els ritmes festius d'Itaca Band y La Pegatina; i diumenge tindrà Ginestà, Stay Homas, Buhos i Habla de mi en presente; aquella mateixa nit es podrà veure a Miki Núñez, Lola Índigo, The Tyets i Doctor Prats al carrer de Martí i Franquès.

MOBILITAT

Coincidint amb les festes, el Comitè d'Empresa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) --format pels sindicats SIT, CGT, CCOO, UGT i ACTUB-- ha convocat una vaga per a la qual la Generalitat ha establert uns serveis mínims d'entre el 20 i el 40%.

Per als dies 23, 27, 28, 29 i 30 --amb una interrupció convocada de dues hores per torn entre les 2 i les 4 hores, les 10 i les 12, i les 21 i les 23--, el servei mínim serà del 20%, i els dies 24, 25 i 26, del 33%.

De tota manera, el servei de metro funcionarà sense interrupció les nits de divendres, dissabte i diumenge per "afavorir la mobilitat al transport públic" per les festes, en un servei de 91 hores de servei continuat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés