Actualitzat 05/11/2008 17:47

Les joventuts d'CDC rebutgen la sociovergència perquè el PSC és la "delegació" del PSOE a Catalunya

BARCELONA, 5 de novembre (EUROPA PRESS)

La ponència política que es debatrà aquest cap de setmana al seu XV congrés de JNC --joventuts de CDC-- rebutja la sociovergència que va proposar fa unes quantes setmanes el president d'UDC, Josep Antoni Duran, ja que opina que el PSC és la "delegació" del PSOE a Catalunya i només té com a objectiu "desactivar qualsevol aspiració de tipus catalanista que pugui haver-hi a la societat catalana".

Segons ha explicat avui en roda de premsa l'únic candidat a la presidència de la JNC, Gerard Martí Figueras, sí que hi ha un escenari en el qual es preveu un pacte amb el PSC, concretament en cas d'una sentència del Tribunal Constitucional (TC) contrària a l'Estatut.

En aquest cas, Figueras ha subratllat que les JNC "no tanca cap porta", ja que es tractaria d'un govern d'unitat format per les forces que defensen el text per afrontar una situació d'"emergència nacional".

A la resta d'escenaris, ha puntualitzat que si després d'unes eleccions autonòmiques cal una estratègia de pacte, Artur Mas haurà de tenir llibertat per formar el govern que ell cregui oportú. Tot i això, ha advertit: "Si estem al servei d'un projecte d'alliberament nacional del país, segons quins socis entenem que no sabem si comparteixen aquest projecte o si estan al servei d'algun partit a nivell de l'Estat".

Així, ha explicat que l'aposta de les JNC és per un Govern que sigui "nacionalista", liderat per Artur Mas i que "respongui als criteris d'un Govern nacionalista".

La posició de les JNC dista de l'expressada fa unes quantes setmanes pel president d'UDC, Josep Antoni Duran, al congrés que la formació democratacristiana va celebrar a Sitges (Garraf), on va fer una aposta explícita per la sociovergència com la millor fórmula de Govern de futur en el cas que CiU no obtingui majoria absoluta a les pròximes eleccions autonòmiques.

En el seu lloc, les joventuts de CDC aposten en la seva ponència per "establir tots els ponts possibles entre les forces catalanistes i d'estricta obediència catalana, que estiguin disposades a sumar esforços per treballar per un objectiu comú".

PLENITUD NACIONAL

La ponència política marca com a objectiu la plenitud nacional, aconseguida a través del dret a decidir, amb un projecte que "il·lusioni a tots, que aglutini" també totes les persones nouvingudes, ha dit Figueras.

"Si fent les coses bé, no ens deixen realitzar-nos, no ens deixen ser com volem ser, hem de construir nacionalment el país pensant en un horitzó més enllà", ha argumentat el futur president de l'organització, que ha afegit que les JNC treballa al servei d'un "projecte d'alliberament nacional" de Catalunya.

Per ell, Catalunya ha de ser "prou madura com per poder decidir què vol ser quan sigui més gran", de manera que les JNC no planteja cap opció concreta, però sí que opta perquè ho escullin els catalans a través del dret a decidir.

En aquest camí cap a la plenitud nacional, ha posat èmfasi que hi ha alguns "peatges" que no s'han de pagar, entre els quals ha citat una possible entrada al Govern espanyol, un pas "completament incompatible" amb aquest horitzó final.

"Un pacte amb PSOE o PP és contradictori totalment amb el projecte que defensa les JNC i creiem que CDC també ha de defensar", ha indicat Figueras, de manera que ha tornat a marcar diferències amb la posició d'UDC, que va aprovar al seu Congrés l'entrada a l'executiu central sempre que es donin les condicions i serveixi per defensar Catalunya.

De fet, la ponència de les JNC concreta el seu rebuig a una eventual entrada de CDC en un Govern d'Espanya, "individualment o de la mà d'CiU".

Pel que fa a Galeuscat --aliança entre CDC, UDC, PNB i BNG--, la ponència creu que en el marc de "crisi de relacions" amb Espanya, té "més sentit que mai" impulsar aquest pacte que permeti "constituir un front comú de defensa" dels drets de Catalunya, el País Basc i Galícia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés