Actualitzat 26/08/2022 13:39

Un 7% de les nenes de Barcelona estan menys satisfetes amb el seu cos que els nens

Una nena escala en un rocòdrom infantil de Barcelona
AJUNTAMENT DE BARCELONA

L'Ajuntament analitza el benestar subjectiu de la infància amb una enquesta

BARCELONA, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

El 68,5% de les nenes a Barcelona expressen estar molt satisfetes amb el seu propi cos mentre que la mateixa xifra en els nens s'enfila al 75,4%, amb una diferència del 6,9% entre nens i nenes, segons es desprèn de les dades de l'Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància de Barcelona.

Per a l'estudi, elaborat juntament amb l'Institut Infància i Adolescència i presentat aquest divendres en una roda de premsa, s'han enquestat més de 4.700 nens i nenes d'entre 8 i 11 anys (de tercer a sisè de primària) entre setembre i desembre del 2021.

El regidor d'Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, ha alertat que les xifres relacionades amb la satisfacció amb el propi cos mostren la pressió social que s'exerceix "com a societat sobre el propi cos".

En global, el grau de satisfacció dels nens és del 8,7 sobre 10, i baixa 3 dècimes respecte a l'última edició de l'enquesta el 2017: després de la pandèmia han passat del 69% el 2017 al 60,1% els nens que es mostren molt satisfets.

Això suposa que un 29,8% estan 'bastant satisfets' (el 2017 un 23%) i un 10,1% es mostren 'poc o gens satisfets' (8% el 2017), xifres que, segons els responsables municipals, poden indicar preocupacions en el cas dels primers o problemes importants en el cas dels segons.

Riera ha celebrat que els nens, també a Barcelona, són "entusiastes i vitals", però ha instat a fixar-se en aquelles categories que no registren dades tan favorables per abordar-les i millorar-les.

Les quatre experiències més significatives que fan que els nens vinsquin amb més plenitud són passar-ho bé amb la família en primer lloc, que les amistats els tractin bé, sentir que la família els ha ajudat amb les seves preocupacions durant la pandèmia, i sentir-se segurs a l'escola.

ENTORN ESCOLAR

Sobre l'escola, s'ha registrat un canvi en relació amb les dades del 2017, i ara els nens valoren millor la vida amb l'entorn escolar que la relació amb els companys de classe.

Un 70% dels enquestats de 10 i 11 anys ha viscut o testimoniat una realitat de violència a l'escola: un 1,4% s'identifica com el maltractat, un 1,3% s'ha identificat com l'instigador, el 3,9% hi participen, el 4,12% no hi participen però "pensen que hi ha nens que s'ho mereixen", el 13,4% només mira, i el 44,1% diu que mira d'ajudar.

El responsable d'Infància ha dit que "val la pena fer un esforç més intensiu perquè prenguem consciencia que aquesta realitat existeix" a la ciutat, i apunta a aquestes situacions de violència com una de les raons per les quals els nens valoren més l'entorn escolar que la relació amb els companys.

TEMPS LLIURE

Una altra de les qüestions menys ben valorades és el temps lliure disponible fora de l'horari lectiu: "Els nens reivindiquen ser amos del seu propi temps", i ha advocat per construir més diàleg familiar sobre què fer després de les classes.

No obstant això, la coordinadora de l'enquesta, Maria Corominas, ha dit que no es tracta d'un excés d'extraescolars en tots els casos, sinó que els nens voldrien decidir més quines activitats fan i, entre les relacionades amb l'acadèmia, les esportives o les artístiques, les primeres són les que s'imposen i les que es decideixen més conjuntament són les esportives.

Aquesta enquesta forma part de la primera part del programa municipal 'Parlen els nens i nenes', que desenvoluparà tallers participatius i un grup altaveu de ciutat, amb l'objectiu d'interpretar les dades al costat dels nens i que puguin fer propostes per evitar la "mirada parcial" dels adults.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés