Publicat 20/11/2020 20:56

Les universitats i els estudiants es resignen a allargar les classes virtuals fins el 2021

Edifici histric de la Universitat de Barcelona
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

Els equips de govern de les universitats i el Sindicat d'Estudiants dels Pasos Catalans (Sepc) han assumit amb resignació la decisió de la Generalitat d'allargar la virtualitat a les classes teriques fins a la fase quatre de la desescalada, segons han explicat diverses fonts a Europa Press aquest divendres.

Amb aquesta decisió, els alumnes no tornaran a les aules, sobre el paper, fins el 2021, ja que aquesta fase comenaria el 4 de gener i el curs universitari es reprendr el 7.

La mesura suposa, per tant, un mes més de virtualitat del que estava previst, ja que l'última ordre estipulava que les classes teriques a distncia acabaven a la fi de novembre.

"No estem d'acord", ha sentenciat la vicerectora d'Ordenació Acadmica de la Universitat de Barcelona (UB), Merc Puig.

"S'estan perdent moltes coses pel camí: vida acadmica, creixement personal i sociabilitat", ha explicat Puig, que ha recordat que els estudiants de segon curs hauran anat a la universitat sis mesos en dos anys, i els de primer, unes poques setmanes.

Puig ha assenyalat que el sector universitari és "comprensiu i intenta ajudar", per aix obeeix les ordres de Salut, per creu que ha de posar les seves queixes sobre la taula.

El rector de la Universitat Politcnica de Catalunya (UPC), Francesc Torres, ha demanat que la situació no s'allargui molt més: "Si hi ha una emergncia ens hem d'adaptar, per ens agradaria recuperar la normalitat al més aviat possible", ha opinat.

Torres ha manifestat que trobarien "molt preocupant" que no es pugui recuperar una certa presencialitat en el quadrimestre de primavera, fins i tot amb aforaments limitats.

El rector ha considerat que el fet que no estigui previst una recuperació de la presencialitat, sense més concreció, fins a la quarta fase, "envia el missatge que no passa res amb l'educació superior, que no deixa de ser el futur del país".

Al seu torn, la rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), María José Figueras, s'ha mostrat igualment crítica: "Costa entendre que, si es pot deixar la gent anar al cinema o a actes, no es permeti als estudiants venir amb grups reduts, quan ja s'ha vist que no som cap focus", ha explicat.

"Hem sabut ser suficientment responsables i esperava que se'ns donessin oportunitats per organitzar-nos sobre la nostra autonomia", ha declarat.

Figueras, de totes maneres, ha acceptat la situació: "El que hem de fer és obeir, no tenim res a dir".

El vicerector de Comunicació de la Universitat de Girona (UdG), José Antonio Donaire, ha assegurat que la seva institució "acatar i seguir, com no pot ser d'una altra manera", les instruccions donades per les autoritats sanitries per reduir al mxim l'evolució de la pandmia.

"Ens hauria agradat que en la proposta que ha fet Salut, en algun dels trams, es contemplés la possibilitat que una part o la totalitat de les classes teriques es fes de forma presencial", ha lamentat Donaire.

ESTUDIANTS

La portaveu del SEPC, Anna Clua, ha demanat "una aposta per garantir la seguretat a les aules i la presencialitat", ja que l'educació virtual, en la seva opinió, agreuja les desigualtats entre alumnes.

"No tothom té els mateixos recursos, xarxa, ordinador, o espai per estudiar", ha comentat Clua, que ha demanat més inversió a contractar professors, freqüncia de transport públic i material desinfectant com a garanties que la presencialitat és segura.

"L'universitat és un espai que va més enll de l'aprenentatge; és un espai de comunitat, pensament crític i moviment estudiantil, i la sensació de participar en un projecte comunitari es perd totalment", ha opinat Clua.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés