Actualitzat 27/11/2008 16:07

L'exili català al complet al llibre 'El dia revolt', 42 exhaustius reportatges personals i inèdits

BARCELONA, 27 de novembre (EUROPA PRESS)

El gener es compliran 70 anys del començament de l'exili català arran de la Guerra Civil, i 'El dia revolt' (Empúries) reflecteix tots aquests anys de migració compendiant 42 exhaustius reportatges fets per Julià Guillamon als fills dels exiliats a França, l'Argentina, Xile, la República Dominicana, Cuba, Veneçuela i Mèxic.

Aquest extens i "irrepetible" volum s'ha presentat avui a Barcelona i mai més es podrà posar al dia, perquè molts dels entrevistats ja són molt grans i altres han mort --el més recent ahir, Joan Caldés, fill de l'escriptor Pere Calders--, ha explicat el director literari d'Empúries, Xavier Folch.

La seva particularitat és que no es limita als anys de la Guerra Civil, sinó que indaga a la societat que va arrasar el conflicte i la ressaca que va comportar. Un bon document de la societat prèvia a la contesa és l'arxiu fotogràfic de la secretària del conseller de Cultura Antoni Maria Sbert, Maria Antonia Freixes, entrevistada per l'autor a Mèxic.

Fent el paper de Sherlock Holmes, segons ha assumit avui Guillamon, va anar "estirant dels fils" per rememorar amb vivències personals tots aquests anys i veure com influeixen actualment.

Per exemple, la filla del professor Pere Grases, exiliat a Veneçuela, recorda a 'El dia revolt' que el seu pare va dir 'no' a Hugo Chávez en el referèndum del 2004, i el mandatari, en saber-ho, va assegurar diverses vegades per televisió que Grases l'havia repudiat.

OBJECTES PER AL RECORD

Alguns llocs d'exili per als catalans havien estat poc o gens escodrinyats fins avui, com l'Argentina, Veneçuela i Rússia. Guillamon els va trillar per veure també els moviments que van fer, entre diversos països d'exili, alguns catalans que van marxar de la seva pàtria.

El llibre mostra més de 500 fotos d'arxius familiars i molts objectes representatius, com la camera amb la qual l'escriptor Pere Calders va rodar a Mèxic cinema amateur i la corbata que Pere Vives va donar al seu amic Agustí Bartra després de sortir del camp de concentració d'Agde.

El llibre, amb un disseny molt acurat, parteix de l'exposició 'Literatures de l'exili', que va comissionar Guillamon fa tres anys al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

La idea inicial, el títol --extret d'un poema de Josep Carner-- i el subtítol ('Literatura catalana de l'exili') és analitzar l'exili d'escriptors catalans a Europa i Amèrica, però "n'hi ha molt més" i "obre una porta" a tota una societat que els va rebre, ha explicat avui el representant de la Direcció General de la Memòria Democràtica, Ignasi Sardà.

"Hauria de ser imprescindible als instituts", ha estimat, després d'apuntar que és un llibre "indispensable" per conèixer a fons la tradició cultural catalana. Com a epíleg s'inclou un CD amb una gravació de Josep Carner recitant el 1963 el seu poema 'El dia revolt'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés