Actualitzat 22/02/2008 14:09

L'Hospital del Mar de Barcelona advoca pel seguiment del càncer de mama en els ambulatoris

BARCELONA, 22 de febrer (EUROPA PRESS)

L'Hospital del Mar de Barcelona ha advocat avui perquè el seguiment a pacients amb càncer de mama es pugui fer en els Centres d'Atenció primària (CAP), "un entorn més pròxim", per generar un benestar més gran i acostar-se a la nova població immigrant que "no participa" en els programes de detecció precoç de la malaltia, segons ha explicat avui la coordinadora del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama de l'hospital, Montserrat Casamitjana.

Casamitjana ha recordat que ara la supervivència al càncer de mama és "molt alta" --a Catalunya disminueix un 2% anual la seva mortalitat-- i que el seguiment és cada vegada més llarg, perquè un 85% sobreviu als cinc anys. És per aquesta raó que dones que segueixen el tractament a l'hospital, ho podrien fer als ambulatoris.

La coordinadora del programa ha dit que moltes dones "continuen vivint la malaltia" cada vegada que visiten l'hospital "que els recorda la quimioteràpia". Casamitjana ha advocat per poder fer el seguiment en un entorn "més pròxim" com ara l'ambulatori i "trencar amb la idea de malaltia greu".

Després de la inauguració de la XII Jornada sobre Càncer de Mama a l'Hospital del Mar, Montserrat Casamitjana ha assegurat que "és un model que es posa sobre la taula", que és pioner a nivell espanyol, i que busca que les dones "visquin amb confiança" el seguiment després de la intervenció. L'especialista ha destacat la "bona sintonia" de l'hospital amb els CAP de la seva zona.

Per la coordinadora del programa, la idea és que el metge de capçalera "se senti segur" en aquesta faceta del seguiment, "sempre amb l'assessoria de l'oncòleg". Per aquesta raó, ha dit que l'especialista haurà de "traspassar les parets hospitalàries i acostar-se a la primària".

LA POBLACIÓ IMMIGRANT "NO LI DÓNA IMPORTÀNCIA".

Un tema que es tractarà en la jornada són les dones immigrants i la seva acceptació del programa de detecció del càncer de mama. Casamitjana ha subratllat que la població immigrant major de 50 anys "no participa" de manera activa en el programa i no hi va gaire al ginecòleg i que l'hospital pretén, "abans que sigui una bola important", posar-hi solució.

Casamitjana ha subratllat que és una malaltia a la qual la població immigrant, sobretot la subsahariana, "no li dóna importància" perquè procedeixen de països "amb poca incidència". Això sí, ha destacat la coordinadora, quan porten uns anys a Catalunya "s'adapten ràpidament a la problemàtica". La coordinadora ha advocat per treballar amb el col·lectiu perquè percebi la gravetat de la malaltia i l'entengui.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés