Actualitzat 28/02/2013 16:22

El Liceu desembarca a Nova York a la recerca de mecenes amb un objectiu de 100.000 dòlars

Joan Francesc Marco y Josep Lagares
GRAN TEATRE DEL LICEU

Obrirà una fundació privada amb seu a Manhattan abans de l'estiu


BARCELONA, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

El Gran Teatre del Liceu ha anunciat aquest dijous la creació d'una fundació privada sense ànim de lucre a Nova York, la 'Liceu Barcelona Opera House US Foundation', que buscarà filantrops nord-americans per sumar donacions per valor d'uns 100.000 dòlars en el primer any --com a objectiu inicial--, beneficiant-se els mecenes dels incentius fiscals previstos en la legislació nord-americana.

Segons ha explicat en roda de premsa el director de la institució Joan Francesc Marco, és la primera vegada que el Liceu surt a l'estranger a buscar diners, i en aquest viatge iniciàtic intenta emular el que ja han aconseguit els grans teatres lírics de tot el món, i es medeix amb el Covent Garden, el Teatre Mariinski, el Royal Opera House, que des de fa anys tenen una entitat sense ànim de lucre als EUA, aconseguint aportacions per valor de fins a 600.000 dòlars.

Per a aquesta empresa, el Liceu té el suport econòmic de Levante Capital Partners, una societat d'inversió, que aportarà tots els fons necessaris fins a la consolidació i autosuficiència d'aquesta fundació, malgrat que el consultor delegat, Antoni Renom, no ha precisat la quantia, després de ser previsiblement variable.

Alhora, el bufet d'advocats Baker&McKenzie aportarà els seus serveis i assessorament legal a la fundació sense càrrecs, i aquest negociarà amb les autoritats nord-americanes per fer possible aquesta empresa, que podria crear-se abans de l'estiu.

La fundació, que encara no està creada i que s'establirà a Manhattan --sota la direcció executiva de Marc Busquets--, crearà ponts culturals amb la ciutadania novaiorquesa i amb artistes espanyols vinculats al Liceu per aconseguir donants 'friend' --1.000 dòlars--, 'supporter' --2.500--, 'patró' --10.000--, 'donor' --25.000-- i 'underwriter' --50.000--, els qui rebran contraprestacions a Barcelona i Nova York a l'hora de reservar les seves localitats, per exemple.

De fet, aquestes previsions es basen en dades oficials, segons els quals les donacions filantròpiques van sumar el 2011 un total de 298,4 milers de milions de dòlars, el que va suposar un 2% del PIB del país.

En aquest sentit, Marc també ha destacat que la 'Liceu Barcelona Opera House US Foundation' s'estableix a Nova York per aprofitar aquesta cultura filantròpica i perquè es tracta d'un nucli central de referència del circuit internacional.

La secretària general de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, Pilar Pifarré, ha destacat que aquest tipus de col·laboracions públic-privades han de fer pensar a canviar la llei de Mecenatge, ja que l'actual està obsoleta.

En les donacions i el mecenatge, la legislació espanyola permet desgravar un 35% a l'impost de societats i un 25% a l'IRPF en el cas de les donacions particulars, uns percentatges que en alguns casos passen el 100% de desgravació als Estats Units.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés