Actualitzat 05/02/2013 16:25

La màfia russa va regalar a Crespo un viatge en helicòpter, "luxosos dinars" i un rellotge de 3.000 euros

Xavier Crespo
EUROPA PRESS

La seva dona va amenaçar Petrov amb parlar amb els seus caps si deixava de patrocinar l'equip d'hoquei


MADRID / BARCELONA, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

Un viatge privat en helicòpter privat, "luxoses" dinars, espectacles, un rellotge valorat en 3.000 euros, ampolles de vi i cistelles de Nadal són alguns dels regals que l'organització de blanqueig de capitals de la màfia russa liderada per Andrei Petrov va lliurar presumptament a l'exalcalde de Lloret de Mar (Girona) Xavier Crespo (CiU), al qual la Fiscalia ha sol·licitat imputar pels delictes de prevaricació i suborn.

Així consta en l'exposició raonada que el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha enviat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè decideixi si assumeix la totalitat de la causa o únicament els indicis que afecten Crespo, que és qui té competència per imputar-lo per la seva condició d'aforat després de ser diputat al Parlament; la intenció de Velasco és mantenir la investigació sobre la trama internacional de blanqueig de capitals.

La investigació parteix de l'adjudicació a Petrov de la construcció del centre comercial Braus, on en el seu moment va estar la plaça de toros de Lloret de Mar i al terra del qual tenia la qualificació dotacional per construir una residència per a esportistes; a canvi, aquest va patrocinar els equips de futbol i hoquei patins del municipi.

Segons la documentació enviada al TSJC, Petrov va pagar dos viatges a Rússia en classe 'business' a Crespo, la seva dona i el seu fill i a l'arquitecta Pilar Gimeno, i al primer els va presentar els líders de la trama russa de blanqueig de capitals Víktor Kanaikin i Serguei Nalimov, propietaris reals de l'empresa Development Diagnostic Company (DDP); tots dos van prometre a Crespo bonificar el 50% de l'impost de construcció, fixat en 266.000 euros.

DOS VIATGES A RÚSSIA I REGALS

Després d'aquest primer viatge, l'Ajuntament de Lloret va agilitar la llicència urbanística, va concedir a l'obra la condició d'interès públic, cultural i artístic, i va condonar 133.000 euros "tolerant excessos d'horari i sorolls i augmentant l'edificabilitat", i en lloc de la residència esportiva es van construir places d'aparcament i locals comercials.

En el segon viatge, de tres dies, Crespo va acudir a la fira de turisme MITT en companyia del tinent d'alcalde de la població, Josep Valls, i quatre representants de l'Ajuntament; a més, la trama els va finançar compres a la joieria Grau Luxor de 1.915 euros el 2010 i de 7.720 euros el 2011.

La màfia russa, a més, va córrer amb les despeses del viatge i l'allotjament "millorant els que es proposaven per volar i ocupar hotels de millor categoria, sense cost per als membres de l'Ajuntament", segons recull l'exposició raonada.

AMENACES DE LA DONA DE CRESPO

Després de canviar l'ús per fer possible la conversió a centre comercial, el presumpte cap de l'organització es va comprometre a patrocinar els equips d'hoquei sobre patins i futbol del municipi, a raó de 20.00 euros per quadrimestre durant quatre anys (entre 2007 i 2010) per al primer i de 10.000 per al segon.

El total del patrocini va augmentar a 270.000 euros, als quals va sumar 24.000 com a sobrecost en l'obra dels vestidors de l'equip de futbol.

L'exposició raonada revela que el 2010, quan Petrov va cessar el patrocini dels dos clubs tot i que s'havia compromès a un quart exercici, va començar a patir "problemes administratius" amb l'Ajuntament.

El setembre del 2011, Gimeno va rebre una trucada de la dona de Crespo, Guadalupe Oliva, vicepresidenta de l'equip d'hoquei, en què advertia que, si no patrocinava el club un any més, parlaria amb Víktor Kanaikin.

Segons han explicat a Europa Press fonts judicials, Oliva està en el punt de mira dels investigadors a l'aparèixer en diverses converses telefòniques sospitoses, per la qual cosa pròximament se li podria cridar a declarar com a imputada en la causa.

"Andrei Petrov es veu obligat a acceptar un patrocini que no proposa perquè se li indica que és l'única manera d'aconseguir el seu projecte i tracte de favor de l'Ajuntament, com així va passar, condicionant, al dir de tots els interrogats, el patrocini esportiu a la construcció del centre comercial Braus", assenyala l'exposició raonada.

L'escrit afegeix que: "Mai havia rebut cap dels dos equips un patrocinador que aportés tant diners durant tant de temps amb anterioritat".

L'informe del jutge afegeix que, després que l'empresa de Petrov retirés els patrocinis, els clubs van seguir funcionant "igual que sense patrocinador" i van seguir pagant les nòmines als seus jugadors, que oscil·laven entre els 60 i els 200 euros durant deu dels 12 mesos de l'any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés