Actualitzat 14/02/2013 15:53

Manrique trenca clixés amb la història de l'assassí en sèrie 'Roberto Zucco' de Koltès al Romea

Pablo Derqui y Julio Manrique en la presentación de 'Roberto Zucco'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

El director del Teatre Romea, Julio Manrique, estrenarà dijous que ve 'Roberto Zucco', de Bernard-Marie Koltès, amb la història d'un assassí en sèrie italià que defuig de clixés i de la normalitat convertit en una interrogació sobre els estàndards actuals, que s'estrenarà a partir del 19 de febrer.

Basada en la figura de l'assassí --que després de matar els seus pares va escapar de la presó i va seguir matant--, Koltès, moribund pel virus de la sida, va escriure una obra en la qual construeix un mite i fabula al personatge convertint-lo en un "lúcid visionari" de la societat, amb una mirada molt diferent i que xoca amb els clixés establerts, segons ha explicat Manrique en roda de premsa.

Amb una escriptura bella, Koltès explora un terreny urbà en què cada assassinat de Zucco és una metàfora que "dinamita i posa en qüestió les institucions socials com la família, l'ordre social i la infància".

Per al director, aquest text també parla de "presons morals", com pot ser la família, i de com les persones 'normals' poden construir-se les seves pròpies trampes de les quals són presoneres.

Tot i que ha assegurat que és un autor molt difícil de dirigir, Manrique ha donat el paper protagonista a Pablo Derqui, al costat d'un repartiment format per Cristina Genebat, Ivan Benet, Maria Rodríguez, Xavier Boada, Rosa Gàmiz, Xavier Ricart i Oriol Guinart, els qui encarnen personatges "molt complicats".

MIRALL DEL MÓN

Manrique ha assegurat que aquest assassí escapista és un personatge hipnòtic, com un forat negre i alhora un mirall de tot el món, al qual Koltès posa al límit per explorar el llindar d'allò moralment acceptable: "No vol respondre de les etiquetes que altres li desitgen col·locar", diu.

El director ha afegit que un dels reptes de l'obra és que els espectadors abandonin els clixés al marge de si el personatge és bo o dolent, davant d'un mirall en el qual la gent 'normal' també és miserable.

En una hora i 45 minuts, l'obra té 15 escenes que passen per carrers, bordells, suburbis, parcs i tota mena d'escenaris construïts sota la inspiració d'una vinyeta de còmic, ha avançat Manrique.

El director recupera aquesta obra després que es representés per única vegada a Catalunya fa 20 anys de la mà de Lluís Pasqual i d'un joveníssim Eduard Fernández encarnant el protagonista.

Cal tornar-la a representar per donar a conèixer Koltès entre els qui no hagin sentit parlar de l'autor, que d'un assassí en sèrie ha construït un "thriller poètic", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés