Actualitzat 22/04/2013 15:34

La meitat dels 33.000 infectats per VIH a Catalunya manté una càrrega viral elevada

El secretario de Salud Pública de la Generalitat, Antoni Mateu
EUROPA PRESS

Repunten les infeccions de transmissió sexual entre joves com la clamídia i l'herpes


BARCELONA, 22 abr. (EUROPA PRESS) -

Al voltant del 52% dels 33.000 catalans infectats pel VIH mantenen una càrrega viral elevada perquè desconeixen que estan encomanats, perquè no han acudit al sistema sanitari o perquè no segueixen el tractament antiretroviral indicat, cosa que representa que més de 16.000 persones poden seguir propagant el virus amb facilitat, segons dades de l'Informe Sives 2012 de la Conselleria de Salut de la Generalitat presentats aquest dilluns.

Tot i això, el nombre de noves infeccions es manté estable, entre 600 i 700 l'any, en un context en el qual si que ha variat el perfil dels nous contagis, ja que s'ha reduït el nombre de drogodependents i cada vegada cobren més importància el col·lectiu homosexual --el 39% dels nous contagis-- i els immigrants --fins al 46%--.

Els experts estimen entre 30.000 i 36.000 les persones infectades per VIH a Catalunya, una xifra que el 2017 se situarà entre les 31.700 i les 37.700, i tot i que la millora dels tractaments ha aconseguit reduir la mortalitat, l'esperança de vida d'aquests malalts segueix sent de 14 anys inferior a la mitjana.

El secretari de Salut Pública de la Conselleria de Salut de la Generalitat, Antoni Mateu, ha destacat que Catalunya ha estat la primera comunitat d'Espanya que ha presentat l'anomenada "cascada de serveis", un model proposat per les agències internacionals per monitorar l'accés al diagnòstic i al tractament del VIH.

D'aquesta manera, i d'acord amb les dades ofertes, s'estima que d'entre els 33.000 infectats un 25% no està diagnosticat i un 42% es diagnostica massa tard, per la qual cosa els responsables sanitaris han fet una crida a mantenir les polítiques preventives i incidir especialment en els grups més exposats.

El director del Centre d'Estudis Epidemiològics de la Sida a Catalunya (Ceeiscat), Jordi Casabona, ha explicat que la taxa de nous diagnòstics de VIH a Catalunya es situa en 8,5 casos per 100.000 persones, quan la mitjana d'Europa són els 7,2, i ha reiterat que l'única via de transmissió que augmenta és entre el col·lectiu d'homes que practica sexe amb homes.

Casabona ha destacat també que els immigrants no s'encomanen per la seva condició d'immigrants, sinó que són un fidel reflex de la resta de contagis de la societat, ja que arriben a Catalunya sense estar infectats i és en el seu nou lloc de residència on adquireixen el virus.

"XIFRES NO TAN BONES"

El director del Ceeiscat ha assumit, tot i això, que les xifres d'infeccions per transmissió sexual "no són tan bones com les del VIH", tenint en compte que s'ha detectat un repunt de malalties com la sífilis, herpes, gonococ i clamídia, especialment entre joves.

Casabona ho ha circumscrit a una millora en les proves de cribratge i detecció, com és el cas de la clamídia, a més d'un "canvi d'hàbits", amb un començament de les relacions sexuals cada vegada a una edat més primerenca --el 12% abans dels 15 anys--, més canvis de parella fins a arribar a una companyia estable i a una relaxació a l'ús del preservatiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés