Actualitzat 07/01/2008 17:30

Melcior Comes fa el lector "partícip" de l'horror nazi a 'La batalla de Walter Stamm', guanyadora del Josep Pla

BARCELONA, 7 de gener (EUROPA PRESS)

L'escriptor mallorquí Melcior Comes pretén fer el lector "partícip" dels horrors del règim nazi perquè aquests "siguin assumits com inviables" en la novel·la 'La batalla de Walter Stamm', guanyadora del Premi Josep Pla de prosa en català.

En la novel·la, el jove Walter Stamm és acusat d'un delicte d'alta traïció contra el Tercer Reich i ingressat en un camp de concentració. El règim nazi li commuta la pena a canvi de formar part d'un dels 'batallons disciplinaris' que van lluitar contra l'exèrcit rus en la batalla de Stalingrad.

Melcior Comes ha afirmat que va elegir un jove que podria ser "un compendi de les millors virtuts humanes" per retratar l'horror nazi, a través d'una història que reflectís el "fenomen de la guerra i la violència humana" amb una víctima que és obligada a agafar una arma per sobreviure.

Per construir aquest complex personatge, Comes ha remarcat que ha intentat fer-lo "vomitiu" amb unes accions "fastigoses" i unes experiències "infames". "És la presència de la mort en vida", ha prosseguit el jove autor de Sa Pobla, qui ha admès haver-ho passat "bastant malament" escrivint la novel·la.

L'escriptor balear ha volgut allunyar la seva novel·la de la proposta de Jonathan Littell a 'Les benèvoles' --"una molt bona obra"--, i ha dit que la seva obra ha begut d'aquelles que reflecteixen la quotidianitat as camps de concentració i l'exèrcit alemany, com els llibres de Montserrat Roig o Joaquim Amat-Piniella i la pel·lícula documental 'Shoah' de Claude Lanzmann.

Comes ha explicat que la novel·la també pot ser llegida com una "denúncia" de la "incapacitat de transmetre les experiències" perquè si això fos viable "l'actitud canviaria". Preguntat sobre si la literatura pot reflectir les atrocitats del nazisme, l'escriptor ha assegurat que "si aquests tornessin a repetir-se, seria el fracàs de la literatura" per no saber reflectir-los.

L'autor ha mostrat la seva por que el sistema actual es desplomi i torni "a l'animalitat" perquè no sembla que existeixi una consciència que pugui passar i, segons Comes, una crisi econòmica o una guerra entre religions podria portar a això.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés