Actualitzat 17/12/2013 22:38

Menys del 10% de joves llatinoamericans pertanyen a bandes llatines a Catalunya

Carles Freixa, Neus Munté y la socióloga Saskia Sassen
EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

Menys del 10% dels joves d'origen llatinoamericà que viuen a Catalunya pertanyen a bandes llatines, segons ha avançat aquest dimecres el director del projecte d'investigació 'Yougang. Youth and migration in local contexts' de la Universitat de Lleida (UdL), Carles Freixa.

Ho ha expressat a la presentació del XVI Fòrum d'Estudis sobre la Joventut 'Els altres joves. Agrupacions juvenils del carrer: estigmes i emblemes', que tindrà lloc aquest dijous i divendres a Lleida, acompanyat per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el director general de joventut, Toni Reig, i la sociòloga i premi Príncep d'Astúries de Ciències Socials 2013, Saskia Sassen.

"Aquest estereotip que tots els joves llatinoamericans estan en colles és fals. Menys del 10% tenen alguna vinculació amb aquests grups", ha explicat Freixa, qui ha apuntat que es confon l'estètica 'rapera' amb la pertinença a aquests grups.

El treball, fet dins del programa Marie Curie de la UE i resultats del qual es presentaran oficialment al Fòrum, analitza l'impacte de la crisi en l'evolució d'aquests grups juvenils i conclou que s'ha estabilitzat la criminalitat de les bandes, perquè no ha crescut el nombre de delictes: "Es podria haver americanitzat el problema, però s'ha evitat".

Tot i això, la conjuntura econòmica sí que ha abocat alguns d'aquests joves de manera individual a entrar en "xarxes de criminalitat" que utilitzen les bandes per al narcotràfic i altres delictes, ja que l'estudi ha constatat un increment de la seva presència a les presons catalanes.

Ha explicat que la crisi perpetua la pertinença a la banda perquè, al quedar-se sense treball, exerceix de "refugi" i els membres d'aquestes comunitats s'ajuden mútuament per sobreviure a nivell econòmic, material, comparteixen el lloguer del pis, i és un espai on també flueix la informació laboral de possibles tasques.

"ACTIVISTES DE COMUNITAT"

Sassen ha subratllat el punt de vista positiu de les bandes, tenint en compte que poden actuar com a "activistes de comunitat", i ha relatat que als Estats Units s'estan produint experiències d'aquest tipus en grans ciutats, en les que els membres reconverteixen l'energia que els mou a ajudar els seus iguals, precisament perquè són comunitats abandonades en les que l'Estat no intervé.

Ha manifestat que les bandes llatines són un fenomen estès en molts països que part de la història contemporània: "El nostre sistema econòmic està expulsant tanta gent, i es generen espais urbans destruïts i abandonats pel sistema".

Munté ha sostingut que la informalitat d'aquestes bandes dificulta les polítiques públiques, però ha afegit que la Conselleria té posada la seva mirada en elles, informes com el de la UdL permeten fer una fotografia més completa sobre la seva situació, de la qual ha lamentat que s'hagi associat massa a qüestions com "el desordre públic o notícies relacionades amb la por".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés