Publicat 18/12/2021 10:52

La metrpolis de Barcelona generar més energia solar amb 215 installacions fotovoltaiques

Archivo - Arxivo - Vista aria de l'EDAR del Prat de Llobregat (Barcelona).
FONS AMB - Archivo

Invertir 26 milions d'euros que es podrien ampliar amb els fons europeus Next Generation

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

L'rea Metropolitana de Barcelona (AMB) augmentar la generació d'energia solar durant els propers dos anys amb 215 installacions fotovoltaiques repartides entre els 36 municipis metropolitans amb una inversió de 26 milions d'euros.

És una de les principals línies d'actuació de l'administració metropolitana, emmarcada en el Pla Clima i Energia 2030, que defineix un seguit d'objectius quant a la reducció d'emissions, l'eficincia energtica i la incorporació de les fonts d'energia renovables a la metrpolis.

Amb la declaració de l'emergncia climtica, l'AMB ha assumit l'objectiu europeu de reducció del 55% de les emissions, amb l'impuls de 100MWp d'energia fotovoltaica orientats a aconseguir la neutralitat d'emissions dels ajuntaments metropolitans abans del 2030.

D'aquestes 215 installacions, 20 ja estan en funcionament, 96 estan en fase de construcció o redacció del projecte (a les quals s'afegiran 91 projectes més al 2022) i 8 ja tenen fet l'estudi bsic.

146 seran cobertes solars d'edificis i equipaments municipals, 44 fotolineres (punts de recrrega de vehicles amb energia d'origen renovable), 20 installacions metropolitanes i cinc prgoles, que sumaran més de 22 Mwp, equivalents al consum anual de 9.000 habitatges.

EL 40% EN ESCOLES

La majoria es faran a cobertes d'edificis públics municipals --en concret un 66% del total-- i el 40% estaran situades en escoles, de manera que aquestes plaques aportaran el subministrament necessari per al consum elctric dels equipaments, que es podran autogestionar enrgicament.

En aquest sentit, el vicepresident d'Ecologia de l'AMB, Eloi Badia, ha destacat l'esfor que ha fet l'AMB per posar plaques fotovoltaiques en edificis municipals, tot i que el territori és "molt dens i hi ha poc espai" per installar-les.

A més, les actuacions en equipaments municipals ajudaran els ajuntaments a estabilitzar una part de la factura energtica, amb un preu fix per als propers 30 anys de vida útil d'aquestes installacions solars.

IMPULS DELS NEXT GENERATION

La inversió de 26 milions es financen a partir de fons europeus Feder, del Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA) i dels plans d'inversió de les installacions del cicle de l'aigua i del tractament de residus.

L'AMB preveu que aquesta inversió inicial es pugui ampliar en un futur, a partir de la convocatria dels fons europeus Next Generation i amb altres fórmules de collaboració públicoprivades, que serviran per accelerar la transició energtica d'aquests municipis.

A més, l'administració metropolitana contempla que els Next Generation permetin recuperar gran part d'aquestes inversions per "posar-les en circulació i fer créixer encara més aquestes installacions", ha explicat Badia.

PLA SOLARMET

L'AMB ha impulsat el Pla SolarMet, que inclou 72.000 metres quadrats de superfície on s'installaran plaques solars, que permetr reduir el consum de combustibles fssils en installacions d'aigua i residus.

Aquest pla multiplica per 14 la generació d'energia renovable a l'rea metropolitana de Barcelona i converteix l'AMB en l'administració local líder en l'impuls de l'energia solar a tot l'Estat.

Aquest projecte s'emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat i l'AMB van signar al 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a mbits com les smart cities, la mobilitat sostenible, l'eficincia energtica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés