Actualizado 11/11/2017 11:53

La metròpolis de Barcelona vol ser referent mundial en l'aplicació de la Nova Agenda Urbana

La metròpolis de Barcelona vol ser referent en la nova agenda urbana
AMB

   L'AMB organitza aquest 13 i 14 de novembre un 'workshop' amb representants de grans ciutats i àrees metropolitanes del món

   BARCELONA, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

   La metròpolis de Barcelona aspira a ser un referent mundial en la definició de les accions necessàries per aplicar la Nova Agenda Urbana sorgida de la Conferència Habitat III de Quito, celebrada el 2016, que va assenyalar a les desigualtats socials i als problemes mediambientals com els principals reptes de les zones urbanes.

   En aquest sentit, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) organitzarà els propers 13 i 14 de novembre un seminari de debat amb experts internacionals que analitzaran la contribució de les ciutats i les àrees metropolitanes a les conclusions d'Habitat III.

   Aquest 'workshop', amb la col·laboració de l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI), Metropolis (l'Associació Mundial de les Grans Metròpolis) i l'Aliança Euro-Llatinoamericana de Cooperació entre Ciutats, reunirà representants de grans àrees metropolitanes de tot el món, com Dakar, Mont-real, Mèxic, Berlín, Montevideo, Johanesburgo, Guangzhou, Brussel·les, San Salvador o Maputo.

   La iniciativa comptarà amb la presència de més de 40 experts, entre els quals destaquen el director de l'oficina d'ONU-Habitat per a Europa, Paulius Koulikasuskas; la presidenta del Consejo para Prevenir y Eliminar la Discriminación de la Ciudad de México, Jacqueline L'Hoist; la directora del Plan Maestro de la Habana, Patrícia Rodríguez, i el director de l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona, Salvador Roda.

   Els participants debatran sobre com les ciutats han d'abordar els seus principals reptes, com són la sostenibilitat (canvi climàtic, qualitat de l'aire, recursos naturals), la planificació urbana i metropolitana (espai públic, mobilitat), la cohesió social (segregació, bretxa digital, desigualtat social, dret a l'habitatge), i la competitivitat i el desenvolupament local (atur, economia circular, innovació).

   "La idea és explicar el que Barcelona i l'AMB estan fent i que les altres ciutats expliquin el que estan fent, amb la finalitat d'enriquir-nos mútuament i de generar un intercanvi de pensament sobre els criteris fixats a l'Habitat III", ha explicat el vicepresident de Relacions Internacionals i Cooperació de l'AMB, Alfred Bosch.

   La Conferència Habitat III de Quito va definir un estàndard mundial per al desenvolupament urbà sostenible, la denominada Nova Agenda Urbana, que estableix la necessitat de garantir l'accés de tots els ciutadans a la igualtat d'oportunitats i als serveis bàsics en unes ciutats més netes i sostenibles.

   No en va, el procés d'urbanització al món és cada vegada major, de manera que actualment 1.600 milions de persones viu actualment en àrees metropolitanes, definides com a espais urbans amb més d'un milió d'habitants i es preveu que el 2030 les àrees metropolitanes hagin sumat 600 milions de nous habitants.

   "Després de la Conferència de Quito, l'àrea d'Internacional de l'AMB vol col·laborar a la reflexió a nivell mundial de com traduir les conclusions d'Habitat III en realitats concretes, perquè Barcelona té una larguísima tradició d'urbanisme i de pensament en la teoria urbana i vol seguir sent un referent al món sobre la definició de com han de ser les ciutats", segons Alfred Bosch.

   L'aportació de la metròpolis de Barcelona als objectius de la Nova Agenda Urbana es tradueix en diferents accions, com la recuperació dels jaços dels rius Llobregat i Besòs, la creació de parcs fluvials, l'augment de les vies ciclables, la reducció d'emissions, les mesures contra la pobresa energètica o l'impuls d'un parc d'habitatge públic.

   La celebració del 'workshop' sobre la contribució de les ciutats a la Nova Agenda Urbana és l'avantsala del Congrés Internacional que l'AMB té previst celebrar al maig del 2018 amb la participació d'unes 300 persones.

   La jornada de debat que té lloc els dies 13 i 14 de novembre té com a finalitat intentar elaborar un document de bases que es pugui discutir en els propers mesos amb els experts i en el si de l'AMB perquè del congrés del 2018 surti definit el Model Barcelona: com la metròpolis barcelonina aplicarà la Nova Agenda Urbana amb la finalitat de donar resposta a les desigualtats i als problemes mediambientals.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés