Actualitzat 06/02/2013 16:55

Milers d'estudiants es manifesten a Barcelona contra la reforma de Wert i les retallades

Estudiantes se manifiestan en la plaza Sant Jaume de Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

Milers d'estudiants --20.000 segons el Sindicat d'Estudiantes i 1.900 segons la Guàrdia Urbana-- de Secundària, Batxillerat i Formació Professional (FP) dels instituts i centres docents catalans s'han manifestat aquest dimecres pel centre de Barcelona contra el projecte de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), impulsada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i també contra les retallades i les polítiques educatives a Catalunya.

La protesta, convocada pel Sindicat d'Estudiantes i secundada per l'Associació d'Estudiants Progressistes de Catalunya (Ajec), ha sortit a les 12 hores des de plaça Universitat de Barcelona i els manifestants han marxat, tallant el trànsit al seu pas, per plaça Catalunya i Via Laietana, fins que cap a les 13.20 han arribat a plaça Sant Jaume i s'han concentrat davant del Palau de la Generalitat durant uns minuts al crit de 'Després d'estudiar, volem treballar'.

La manifestació s'emmarca en el segon dia de reivindicacions i "vaga general" als instituts que s'allargarà fins a aquest dijous i que, fins ara, ha tingut un seguiment del 75-80% aquest dimarts, segons l'organització, i del 35% segons dades estimatoris corresponents a aquest dimarts de la Conselleria d'Ensenyament.

El secretari general del Sindicat d'Estudiantes, Borja Latorre, ha explicat a Europa Press que "CiU i PP estan d'acord en el principal, que és destruir l'educació pública i carregar-se els serveis socials", i alhora amb la seva gestió fan girar la història 50 o 60 anys enrere.

Ha exigit "la retirada immediata de les retallades en educació", i alhora ha carregat contra la contrareforma, ha dit, del ministre Wert, ja que representa un atac brutal al model d'immersió lingüística a Catalunya, la tornada de la religió en les aules, la perpetuïtat de les desigualtats i la limitació del dret de vaga dels estudiants.

Cap a les 72 hores de protestes, Latorre ha demanat "màxima unitat d'acció" dins del moviment estudiantil, del professorat i de la classe treballadora, a més ha augurat que el seguiment d'aquest segon dia de vaga serà molt més majoritari, i ho ha xifrat en un 90-95%.

Ho ha indicat entre crits i pancartes que alçaven manifestants molt joves com 'Que la crisi la paguin els rics', 'Sense drets no fem classe', 'Ni espanyolitzar ni privatitzar', 'Si no hi ha solució, haurà revolució' i 'El futur comença a les escoles', entre d'altres consignes.

MOTIUS PER MANIFESTAR-SE

Dos estudiants de segon de Batxillerat de l'Institut Llena de Badalona (Barcelona) han explicat a Europa Press que gairebé tots els seus companys de classe s'han sumat a la vaga, i que s'han pogut organitzar fent un grup a Facebook perquè consideren que és la seva "obligació" assistir a la protesta per tenir una educació de veritat, pública i de qualitat.

En la mateixa línia, un altre estudiant, també del mateix curs però de l'Institut Corbera de Corbera de Llobregat (Barcelona), ha relatat que s'ha manifestat per l'afectació de la Lomce sobre el català, després que "s'hagi lluitat molt" per aquesta llengua.

La manifestació ha estat tranquil·la, ja que no s'han produït incidents, i els Mossos d'Esquadra, que han controlat la cap i la cua de la marxa, també han protegit els accessos a plaça Sant Jaume amb una vintena de furgons i diversos agents policials protegien el Palau de la Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés