Actualitzat 03/04/2008 16:40

El Museu d'Arqueologia de Catalunya presenta per primera vegada a Barcelona una exposició sobre les fulles de sílex

BARCELONA, 3 d'abril (EUROPA PRESS)

El Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) acull l'exposició 'Europa al final de la prehistòria. Les grans fulles de sílex', que és la primera d'aquestes característiques a Barcelona, i reuneix unes 300 peces de sílex, coure, ceràmica i ossos. La mostra es pot visitar des d'avui fins al 15 de juny.

Després de visitar diverses ciutats europees i després d'una gran acollida al parc de Ciències de Granada arriba a Barcelona aquesta mostra que es presenta adaptada al seu format original, incloent-hi una contextualització d'una zona receptora de fulles de sílex com és Catalunya.

L'objectiu de l'exposició és revelar els aspectes més desconeguts d'un període i una cultura llunyana en el temps i mostrar la quantitat d'usos simbòlics d'aquest tipus de materials com el sílex.

La mostra es divideix en tres àmbits principals, 'El sílex en la prehistòria', on es presenta el material; 'L'Europa de les grans fulles de sílex', a partir de quatre regions europees on la presència d'aquest material és abundant, i 'Escenes per a la vida i la mort' on diverses escenografies recreen una cabana prehistòrica.

El sílex és una varietat del quars que per les seves qualitats es va convertir en el material més utilitzat en la prehistòria. Aquesta roca extremadament dura s'utilitzava per encendre foc, fent-la xocar contra determinats objectes metàl·lics.

Diverses regions d'Europa com Ucraïna, Gran Bretanya o Andalusia disposen dels millors jaciments de sílex, que en aquell moment era motiu de demanda per persones que vivien a quilòmetres de distància.

A Catalunya, hi havia petits assentaments per tot el territori que els diferents moviments nòmades es van encarregar de dispersar.

Fa més de 5000 anys els habitants d'Europa elaboraven les armes i els estris amb aquest material que, després, va anar prenent un caràcter cada vegada més simbòlic.

D'aquesta manera, en diverses pràctiques funeràries se solia acompanyar el mort d'elements que el situaven en un cert estatus social, on les fulles de sílex eren un signe indubtable d'elevat nivell social.

El director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Pere Izquierdo, ha destacat avui durant la presentació de l'exposició el caràcter pioner d'aquesta mostra a Barcelona.

D'altra banda, el comissari de l'exposició, Xavier Clop, ha indicat que la mostra permet trobar una "connexió" entre el que succeïa en el passat i el que passa en el present i ha explicat que té diversos "graus d'aproximació" per a diferents franges d'edat que permeten "aproximar" les diferents qüestions del treball arqueològic.

La mostra es complementarà amb diverses activitats com un cicle de conferències, un club de lectura, visites nocturnes, una taula rodona i una sortida cultural a les mines prehistòriques del Gavà.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés