Actualizado 18/05/2018 15:09

Només un 34% de les persones que treballen a les TIC a Barcelona són dones

Barcelona elabora un estudi que analitza la infrarrepresentació femenina en el sector tecnològic

BARCELONA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

Una de cada tres persones (34,2%) que treballa en el sector de les TIC a Barcelona són dones, segons un informe elaborat per l'Ajuntament que analitza la bretxa digital femenina des de l'escola fins al món laboral, i advoca per impulsar polítiques públiques per revertir aquesta desigualtat.

L'estudi, titulat 'L'ecosistema de les tecnologies de la informació i la comunicació des de la perspectiva de gènere', s'emmarca en el Pla de Justícia de Gènere de l'Ajuntament de Barcelona i ha estat coordinat des de la regidoria de Feminismes i LGTBI, la Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital i Barcelona Activa.

L'informe incideix en la bretxa digital de les dones a l'educació i la investigació, en l'àmbit associatiu i comunitari, al món laboral i a les polítiques públiques, així com en les desigualtats de gènere existents.

BRETXA EN EDAT ESCOLAR

La desigualtat digital entre homes i dones, apunta l'informe, neix a l'etapa escolar perquè ja es reprodueixen rols de gènere al voltant de la relació amb la tecnologia.

De fet, l'últim informe PISA apunta que les noies no valoren suficient les seves competències en aquest àmbit, la qual cosa repercuteix en les seves expectatives de futur.

Només el 7,5% de referents culturals i científics que apareixen als llibres de text són dones, explica l'estudi, que incideix que les noies no es veuen representades i per tant escullen el batxillerat tecnològic en menor mesura que els homes.

MÓN LABORAL

La poca presència femenina en el sector de les TIC, en el qual hi ha una bretxa salarial del 22%, s'extrapola a nivell estatal i europeu, on els llocs de treball d'especialistes en les TIC ocupats per dones han disminuït un 3% i un 6%, respectivament.

L'àmbit associatiu també reflecteix aquesta bretxa, segons recull l'estudi, que critica que només el 4% d'associacions de les 20.000 que hi ha a Europa siguin de dones.

A més, destaca que la naturalesa de les associacions de dones han estat formades majoritàriament amb fons propis, mentre que la majoria de les associacions s'han finançat amb fons públics.

POLÍTIQUES PÚBLIQUES

L'estudi proposa que s'incloguin iniciatives als plans d'estudi de les escoles per aprendre amb models sense rols de gènere i advoca per enfortir les xarxes entre el sector TIC i les associacions de dones.

"La tasca d'apoderament digital femení és vital per donar resposta a les necessitats i oportunitats del mercat laboral del futur, sent el sector de les TIC un dels que experimenta un creixement més gran", conclou.

Segons l'Ocde, fins a l'any 2020 es crearan 900.000 nous llocs de treball en el sector de les TIC que no es podran cobrir perquè l'oferta de personal no està creixent al ritme de la demanda.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés