Actualitzat 06/01/2013 14:26

El nou esborrany del reglament dels CIE no convenç advocats ni associacions

CIE Zona Franca
EUROPA PRESS

Un any després de l'última mort creuen que no soluciona el problema i en casos, l'agreuja


BARCELONA, 6 gen. (EUROPA PRESS) -

El nou avantprojecte de Reial decret que regula temporalment els Centres d'Internament per a Estrangers (CIE) des del juny del 2012 no ha convençut les associacions pro drets humans i d'advocats, que l'han qualificat d'"insuficient" per no introduir millores, segons han explicat a Europa Press.

L'esborrany del reglament ha estat impulsat pel Ministeri d'Interior per donar resposta a les crítiques ciutadanes sobre els CIE, en concret el de la Zona Franca de Barcelona, on el passat 6 de gener, fa un any, va morir el jove guineà Idrissa Diallo sense que es poguessin aclarir les circumstàncies de la mort.

Per aquesta raó, la Comissió d'Estrangeria del Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab), l'Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans de la UB (OSPDH), SOS Racisme de Catalunya i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) han explicat que cal seguir reivindicant els drets dels immigrants, ja que l'avantprojecte no soluciona el problema i, en alguns casos, "l'incrementa".

Segons el vocal de la Comissió d'Estrangeria de l'Icab, Sergi Santacana, l'esborrany és "gairebé idèntic al que ja hi havia i no s'ha aprovat" llevat d'algunes modificacions estètiques com el canvi de nom, amb el qual, segons la seva opinió, el Govern espanyol ha pretès millorar la mala fama.

Els CIE passen a anomenar-se Centres d'Estada Controlada d'Estrangers (Cece), un canvi que la responsable de l'OSPDH, Cristina Fernández, ha qualificat d'"estratègia de maquillatge".

Fernàndez ha criticat el Govern per "incomplir la seva pròpia legalitat", ja que segons la Llei d'Estrangeria, s'hauria d'haver aprovat un reglament als sis mesos de publicar l'esborrany.

ASSISTÈNCIA JURÍDICA, SOCIAL I MÈDICA

El portaveu de SOS Racisme de Catalunya, Jose Peñín, ha explicat que l'assistència jurídica i social en aquests centres no està clara, ja que és el director qui autoritza les visites "quan la urgència del cas ho justifica", la qual cosa contradiu la Llei d'Estrangeria.

Santacana ha lamentat que es tracti els interns "pitjor i amb menys garanties que als centres penitenciaris" quan només han comès una infracció administrativa, i ha recalcat les dificultats legals per defensar els immigrants, al no existir una norma específica.

"La defensa dels sectors més vulnerables tampoc es garanteix", ha adduït la responsable d'Incidència Política i Social de la CCAR, Pascale Coissard, que ha recordat que en molts casos es tracta de refugiats.

Segons Coissard, el problema és que els immigrants no reben suficient informació per sol·licitar el dret d'asil internacional i poden arribar a córrer "perill de mort" si són retornats als seus països de procedència.

Santacana ha alertat de les poques garanties mèdiques, i ha explicat que pot ser un llicenciat en medicina i no un metge el que garanteixi l'assistència sanitària del centre, el que Peñín ha vinculat a les morts recents.

PROPOSTES

L'Icab ha anunciat que reenviarà l'informe que ja van facilitar el juliol al Ministeri d'Interior perquè estudiï les seves propostes sobre els CIE.

L'OSPDH, SOS Racisme i la CCAR, que consideren que s'haurien de tancar els centres per fomentar situacions "discriminatòries, injustes i il·legítimes", seguiran mobilitzant-se i recordaran la mort d'Idrissa Diallo aquest diumenge, perquè "cap fet semblant es torni a repetir".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés