Actualitzat 03/04/2013 14:41

El nou rector de la UOC advoca per internacionalitzar el seu model

I.Tubella (exrectora de la UOC); J.A.Planell (nuevo rector de la UOC)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

El nou rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep Anton Planell, que ha pres possessió del càrrec aquest dimecres, ha advocat per "exportar internacionalment" el model de la universitat, aportant la seva metodologia, tecnologia i model d'aprenentatge, a més de col·laborar amb altres universitats i centres d'investigació del món.

Ho ha dit Planell (Barcelona, 1951) a l'acte de presentació del seu mandat, que s'ha celebrat a la seu de la UOC a Barcelona, juntament a la seva antecessora en el càrrec, Imma Tubella, i el conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, i que ha comptat amb la presència del secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i rectors de les universitats catalanes, entre d'altres autoritats.

"La UOC podrà participar, amb la resta del sistema universitari i d'investigació, en el procés d'expansió i exportació, i aportarà el seu coneixement, la seva metodologia, la seva tecnologia i el seu model d'aprenentatge", ha anunciat el tercer rector de la UOC, llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona (UB) i exdirector de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec).

En declaracions als periodistes, el rector ha detallat que l'exportació passa per l'atracció d'estudiants de tot el món -també de l'Estat i de l'Amèrica Llatina-, i fins i tot per fer graus conjunts amb altres universitats estrangeres, especialment en àmbits sectorials, on la UOC pot "tenir un tret diferencial", com la fotònica i la gestió hospitalària.

Planell buscarà noves connexions amb altres centres també com a mesura per optimitzar recursos davant de la complicada situació econòmica: "Hem de fer un diagnòstic de la situació actual i la que podem preveure, que serà difícil", ha pronosticat.

La finalitat de la internacionalització és que, en uns anys, els catalans siguin coneguts en el món per "pertànyer al país de la UOC", tal i com succeeix amb la Universitat de Harvard als Estats Units o la de Cambridge a Anglaterra, ha exemplificat, aprofitant el talent i el lideratge de la investigació que s'ha gestat a Catalunya durant els últims 20 anys.

Entre les seves prioritats, Planell ha destacat que vol potenciar les estructures de docència i investigació; revisar la situació econòmica del centre; les seves titulacions; optimitzar la seva estructura; millorar el finançament, i millorar les eines tecnològiques i metodològiques, entre d'altres.

RELLEVA IMMA TUBELLA

En la seva intervenció, Tubella ha manifestat que va respirar "alleujada" quan va conèixer el nom que havia elegit el Patronat de la Fundació per al càrrec, que ella mateixa es va autolimitar a set anys, en remarcar el destacat currículum de Planell, a més de la seva experiència davant d'institucions com l'Ibec, que té una estructura jurídica semblant a la de la UOC.

Així, ha subratllat que, durant el seu mandat, la UOC ha triplicat el nombre d'estudiants, quintuplicat el nombre de graduats, doblat els professors, i quadruplicat els professors doctors, i alhora ha multiplicat per 50 el nombre de tesis i ha realitzat el procés d'adaptació a l'espai Europeu d'Educació Superior (EEES), entre d'altres èxits, malgrat el difícil context econòmic.

Mas-Colell ha elogiat el model que ha configurat la UOC pel seu compromís en la formació contínua, en la transmissió del català en l'educació superior, a impulsar un model de governança "predecessor", un model econòmic sostenible, i especialment, per tirar endavant l'aprenentatge en línia, acompanyat per un sistema pedagògic que, segons la seva opinió, ha funcionat molt bé.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés