Publicat 08/09/2022 22:54

El Parlament entrega la Medalla d'Honor a Núria Feliu i Pau Riba, morts el 2022

Acte d'entrega de les medalles d'honor del Parlament, amb els familiars de Núria Feliu i Pau Riba i els pedagogs Margarida Muset i Joaquim Arenas.
EUROPA PRESS

També la reben els idelegs de la immersió lingüística, Joaquim Arenas i Margarita Muset

BARCELONA, 8 set. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha entregat aquest dijous la Medalla d'Honor de la institució a títol pstum als cantants Núria Feliu i Pau Riba, morts el 2022, i als pedagogs Joaquim Arenas i Margarida Muset, idelegs del sistema d'immersió lingüística a les escoles catalanes.

La vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha entregat les medalles a familiars dels dos artistes morts i als dos pedagogs, en un acte a la Cmara catalana al que han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragons, diversos consellers, i la presidenta de Junts i presidenta suspesa del Parlament, Laura Borrs, entre altres autoritats i diputats.

En el seu discurs, Vergés ha sostingut que els quatre guardonats són referents i representen el llegat de generacions d'una Catalunya que "es vol i es reivindica" i que, al mateix temps, est oberta a altres pasos, alguna cosa que demana defensar davant els extremismes en auge, en les seves paraules.

També ha reivindicat les aportacions culturals de Feliu, que va versionar al catal temes de jazz i va recuperar antics cuplés catalans, i de Pau Riba, al que ha erigit com referent de la cultura i la contracultura, destacant el seu contacte amb el 'rock' americ.

A més, ha agrat a Arenas i Muset la seva tasca en favor del catal a l'educació i ha destacat la recent aprovació en el Parlament de la llei i el decret llei sobre el catal, "renovant el compromís i amb amplísimo consens" per defensar aquesta llengua.

"El catal no es toca. La nostra llengua no es toca, i l'escola catalana no es toca. No trencaran els elements de cohesió de la nostra societat", ha concls.

FAMILIARS

El germ de Núria Feliu, que ha recollit el premi, ha recordat que la cantant va gravar 47 discos al llarg de la seva carrera, amb gires per Amrica i per Llatinoamrica, i que sempre visitava els casals catalans dels pasos estrangers on actuava: "La Núria sempre deia: el meu poble és Sants i el meu país és Catalunya".

Ha assegurat que a Feliu li hagués encantat recollir el guardó, i ha destacat la seva participació durant la seva vida en molts actes municipals per tota Catalunya: "El president Pujol em va dir un dia: Albert, no t'equivoquis, el que ha donat més voltes per Catalunya en els últioms 20 anys he estat jo, per després ve la teva germana".

El germ gran de Pau Riba, Carles Riba, ha recordat la tasca de recuperació de la cultura popular catalana que va dur a terme el cantautor, i ha destacat el "gran coratge" amb el que va afrontar el cncer del que finalment va morir; malgrat estar malalt, va gravar un últim disc, va escriure un llibre sobre histria de la música i va fer un concert de comiat, ha recordat.

I el seu fill gran, Carles Riba, ha dit que al seu pare, com a icona "contracultural i modern, segurament aquesta medalla li hi hagués repampinflat. Per hagués sortit d'aquí satisfet i ben inflat".

ARENAS I MUSET

En recollir la medalla, Arenas ha ressaltat que els quatre guardonats pertanyen a la "generació de la immediata postguerra" que va viure la repressió de la cultura catalana en el franquisme, per la qual cosa van entendre la necessitat de preservar i promoure el catal, ha defensat.

Amb tot, ha lamentat la "reculada gravíssima del catal" que, al seu judici, s'ha produt per inacció i no aplicació de les lleis sobre el catal, i ha desitjat que la medalla serveixi per renovar el compromís de defensar la llengua.

Per la seva banda, Muset ha dit que la immersió va ser possible grcies als polítics, professionals de l'educació i pares que en aquest moment van apostar per la immersió, "molts d'ells no catalanoparlants", a través d'un sistema inspirat en el model d'escola catalana nascut a la fi del segle XIX.

La pedagoga també ha demanat defensar el model d'escola catalana enfront del "sectarisme i desinformació d'uns i la interpretació regressiva del marc legal d'uns altres", a més de desjudicializar i despolititzar-la, en les seves paraules.

Durant l'acte, la cantant Mariona Sagarra ha fet una glossa de les trajectries de Riba i Feliu, mentre que el lingüista Enric Larreula s'ha encarregat de les d'Arenas i Muset --que en l'acte ha llegit la professora i escriptora Maria Purificación Quinto--.

A més, la Coral Sant Jordi ha interpretat dues canons dels cantants guardonats --'El vestir d'en Pascual', escrita per Juan Misterio i popularitzada per Núria Feliu, i 'Noia de Porcellana', de Pau Riba--, i l'acte ha concls amb l'himne d''Els Segadors' i el públic en peus.

BORRS I ALTRES ASSISTENTS

En el primer acte institucional de la Cmara catalana després de la seva suspensió com a presidenta, Borrs ha assistit a l'entrega lluint la medalla del Parlament que va rebre a la seva investidura, i que també ha portat la secretria segona, Aurora Madaula; quan Borrs ha entrat en la Cmara catalana, alguns assistents l'han aplaudit, i ella els ha donat les grcies.

A més d'Aragons, a l'acte ha assistit el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i els consellers Jaume Giró, Josep Gonzlez-Cambray, Gemma Geis, Lourdes Ciuró, Victria Alsina, Teresa Jord i Joan Ignasi Elena.

També ho han fet l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els expresidents del Parlament Ernest Benach i Joan Rigol, a més de l'exconsellera Irene Rigau i el cap dels Mossos, el comissari Josep Maria Estela, entre altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés