Actualitzat 29/05/2013 15:56

El Parlament rebutja la moratòria de la taxa turística proposta pel PSC

Juli Fernández, PSC
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha rebutjat les dues propostes del PSC de promoure una moratòria 'sine die' de l'impost sobre les estades en els establiments turístics i de crear un grup de treball que elaborés en un termini de dos mesos una memòria de recomanacions al Govern per modificar la taxa.

En comissió parlamentària aquest dimecres, el diputat socialista Juli Fernández ha matisat que el seu partit no s'oposa a la taxa, si bé creu necessària la seva modificació mitjançant un procés de debat en el qual participin tots els grups parlamentaris.

Des de CiU, Xavier Crespo ha recordat que el seu grup ha presentat una esmena en la qual defensa un balanç d'aquest impost quan es compleixi el seu primer any d'aplicació --es va implantar el novembre del 2012-- per valorar els seus resultats.

Ha insistit que l'objectiu de la taxa turística és la creació de fons per a una millor promoció turística de Catalunya: "Millorar i fer més atractiu el nostre país", ha dit, i ha afegit que l'impost està ben orientat.

ERC ha votat en contra i la diputada Agnès Russiñol ha defensat que aquest impost cal per afrontar despeses de promoció turística, i ha indicat que Catalunya ha rebut l'any passat 14,4 milions de turistes estrangers, un 10% més.

ALBERGS

Tot i això, ha apostat per revisar l'escalat de la taxa en relació amb els albergs, i ha criticat que tinguin el mateix gravamen que els hotels de tres estrelles, per la qual cosa s'ha mostrat oberta a modificacions concretes, però no a obrir un procés de debat perquè, segons la seva opinió, paralitzaria l'aplicació d'un impost necessari en el context de crisi actual.

Des del PP, José Antonio Coto ha votat a favor de la moratòria, però en contra del grup de treball, i ha sostingut que la taxa turística és "un impost destructiu per al sector" perquè minvament la seva competitivitat, i ha advocat per eliminar-lo.

Alhora, ha defensat que la taxa s'ha aplicat malament i no es pot liquidar: "CiU va crear aquest impost per afavorir el turisme, però no es pot crear un fons si no es poden aprovar els pressupostos".

Des d'ERC, Oriol Amorós ha replicat que "Catalunya ha preferit no enganyar els ciutadans" amb uns comptes que no s'adapten a la realitat.

ICV-EUiA ha sostingut que el sector del turisme deixarà de ser una font d'ingressos si no se sotmet a una revisió seriosa, i malgrat defensar la taxa ha demanat que es revisi a la baixa o s'elimini l'import que han de pagar alguns establiments per evitar greuges, com el cas dels albergs.

Inés Arrimadas (C's) ha sostingut que la forma d'aplicar la taxa turística és "criticable" perquè s'ha aprovat a través de la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos i amb absència de debat, i ha demanat la seva revisió perquè, entre d'altres motius, els albergs no han d'estar sotmesos a aquest gravamen si no es beneficien de les polítiques de turisme de la Generalitat.

TAXA

L'objectiu del Govern amb aquesta taxa, que hauran d'abonar totes les persones grans de 16 anys excepte les que participin en un programa social que inclogui estada en allotjaments turístics, és el de recaptar 50 milions d'euros.

A Barcelona, els hotels de cinc estrelles i creuers han de facturar als seus clients 2,5 euros per nit; els de quatre, 1,25 euros, i a la resta d'establiments, 0,75 euros; mentre que a la resta de Catalunya els hotels de cinc estrelles i creuers cobren 2,5 euros, els de quatre estrelles 1 euro i la resta de locals 0,5 euros.

El Govern calcula que el 90% dels establiments turístics catalans correspon a la franja baixa de l'impost --0,75 euros a Barcelona i 0,50 euros a la resta de Catalunya--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés