Actualitzat 18/10/2008 19:27

Pelegrí critica el balanç "gens positiu" de l'Estatut i demana centralitat i evitar el radicalisme davant

SITGES (GARRAF), 18 d'octubre (EUROPA PRESS)

El secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, ha criticat avui el balanç "gens positiu" de tot el procés de l'Estatut, i ha demanat evitar el "radicalisme i desqualificació" davant la sentència del Tribunal Constitucional (TC).

En l'informe de gestió dels últims quatre anys del comitè de govern d'UDC, ha repassat la negociació i aprovació de l'Estatut i el posterior incompliment del Govern a l'hora d'aplicar-lo. Tot això, segons la seva opinió, "ha quedat en res". "Desgraciadament tot ha quedat pendent", ha afegit Pelegrí a Sitges (Garraf), on el partit celebra el seu 24 congrés.

Davant la sentència del TC, Pelegrí va tornar a demanar "serenitat", doncs, segons la seva opinió, "qualsevol altra acció o actitud que vagi en la direcció de l'agitació social i ciutadana sense cap confirmació del sentit de la sentència pot constituir una gran i greu responsabilitat".

Per a ell, la "radicalitat i la desqualificació" del TC, traient-li legitimitat, "no ajudarà en res a resoldre una situació que pot ser complexa". Ha contraposat aquesta actitud amb la d'UDC, basada en la centralitat, l'anàlisi i el diàleg. "Davant la radicalitat, defensem la centralitat i la reivindiquem", ha subratllat.

UDC mai ha dibuixat cap tipus d'estratègia davant d'una sentència del TC adversa, al contrari que CDC, el líder del qual, Artur Mas, ha apostat per fer una consulta popular i per un possible Govern de concentració en el cas que la Constitucional retalli el text.

ANÀLISIS DEL PROCÉS

Prèviament, Pelegrí va fer un exhaustiu anàlisi dels mesos previs a l'aprovació del text al Parlament, remarcant el paper d'UDC en el capítol d'educació, i es va referir també a la tramitació al Congrés, amb un PSC que es desmarca ràpidament presentant esmenes i un PP que presenta un recurs d'inconstitucionalitat. Precisament, ha remarcat que aquest recurs "fa inviable avui qualsevol suport a aquest partit com governant".

En la seva intervenció, Pelegrí no va fer cap esment al pacte entre el president de CiU, Artur Mas, i el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero.

A més, ha advertit que, lamentablement, Catalunya pateix encara les conseqüències del "tacticisme" de l'Estatut, fet que suposa un "flac favor als catalans". Especialment, s'ha referit al paper de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, amb un interès "exclusivament electoral". Aquest tacticisme, ha remarcat, va ser denunciat en un primer moment pel president d'UDC, Josep Antoni Duran.

Respecte al referèndum, ha recordat la posició de cadascun dels partits, especialment la de CiU, que ha optat per un "sí desacomplexat, amb raons, amb entusiasme". Ha destacat que Unió, des del primer moment, ja va optar per aquesta posició.

Després d'assenyalar que ICV-EUiA anava "a remolc" del PSC, ha criticat l'opció d'ERC. "Crec sincerament que va ser un error estratègic d'aquest partit", ha opinat Pelegrí, que ha recordat que els republicans van fer una aposta pel vot negatiu que els "igualava" al PP.

RETRETS AL GOVERN

Pelegrí va fer balanç dels últims quatre anys, marcats per un Govern l'objectiu del qual és "dormir a la societat". "Dormint al país, dormint a Catalunya, el tripartit sap que es mantindrà en el poder, de fet l'únic objectiu actual de la seva acció política".

Per a ell, les polítiques practicades pel Govern i també per l'executiu central es poden considerar "les més antiquades d'Europa", no només en l'àmbit social, cultural i polític, sinó també en l'econòmic, on predomina la "inacció i la passivitat".

El secretari general d'UDC ha recordat cadascuna de les eleccions dels últims quatre anys, subratllant que la campanya electoral dels passats comicis electorals va ser la primera dirigida pel partit, el que va suposar que estigués impregnada de l'"estil d'Unió" per la seva aposta per la centralitat i els valors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés