Actualitzat 29/04/2022 12:18

El ple de Barcelona rebutja l'espionatge i demana al Govern central que ho investigui

Ple de l'Ajuntament de Barcelona
EUROPA PRESS

BComú hi dona suport juntament amb ERC i Junts, mentre que el PSC se'n desmarca amb el vot en contra

BARCELONA, 29 abr. (EUROPA PRESS) -

El ple extraordinari de Barcelona d'aquest divendres ha rebutjat l'espionatge a dirigents independentistes, conegut com Catalangate, i ha demanat al Govern de l'Estat que ho investigui amb la màxima celeritat i transparència i que assumeixin responsabilitats.

En la sessió, convocada a petició d'ERC i amb el suport de BComú, s'ha debatut una única proposició amb contingut de declaració institucional, que ha rebut els vots a favor d'ERC, BComú i Junts, i els vots en contra de PSC, Cs, PP, Valents i la regidora no adscrita, Marilén Barceló.

El líder d'ERC al consistori, Ernest Maragall, ha alertat que el Catalangate és l'"escàndol democràtic més explícit, intens i evident" i ha responsabilitzat l'executiu del cas després de les intervencions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, en la sessió de control al Govern central d'aquest dimecres.

"Els telèfons estaven intervinguts la primavera del 2019. No sabem des de quan. La qüestió és clara: Qui i com va utilitzar el que es va intervenir sobre dos candidats a l'alcaldia en plena campanya? Estem davant una eleccions intervingudes?", ha preguntat Maragall, que considera que, després del Catalangate, hi ha un debat de fons de democràcia i autoritarisme.

Per la seva banda, la líder de Junts a Barcelona, Elsa Artadi, veu un escàndol que el president del Govern central, Pedro Sánchez, no hagi donat explicacions sobre el cas i que la Fiscalia no hagi actuat, i ha avisat al líder del PSC al consistori, Jaume Collboni, que si no s'investiga seran responsables: "Pel govern més progressista de la història, els independentistes no tenim dret a la intimitat, al secret de les comunicacions".

El regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú), ha defensat que la resposta d'un estat democràtic davant aquests fets "només es pot basar en la transparència absoluta i en l'assumpció de responsabilitats siguin quines siguin les persones que han contribuït a fer coses com aquesta", i ha assegurat que la seva formació no va tenir cap dubte a l'hora d'acceptar la petició d'ERC per abordar la qüestió en un ple extraordinari.

LA POSICIÓ DEL PSC

La tercera tinent d'alcalde, Laia Bonet (PSC), ha censurat l'espionatge polític i qualsevol activitat il·legal que suposi una vulneració dels drets, s'ha mostrat a favor de demanar una investigació sobre el cas i assumir responsabilitats, però ha criticat que se celebrin tres debats per separat sobre la qüestió.

Per això, ha anunciat que el PSC ha retirat la proposició que presentava en el ple ordinari respecte d'aquest assumpte i ha lamentat que no s'hagin posat d'acord amb ERC, BComú i Junts --que manté la seva proposició per separat-- per debatre la qüestió en un únic punt.

"Si l'objectiu és aclarir el que ha passat i que tots els organismes implicats donin explicacions, poden comptar amb el PSC. Si el que volen és marcar perfil, de victimització, d'atac al Govern d'Espanya, no ens hi trobaran", ha justificat.

CS, PP, VALENTS I BARCELÓ

La líder del grup municipal de Cs, Luz Guilarte, ha criticat la celebració del ple extraordinari i s'ha adreçat als partits del Govern municipal i també a ERC per corresponsable, al seu parer: "Els permet posar el focus en un altre lloc que no són els problemes dels barcelonins".

Des de Valents, Eva Parera ha qualificat el ple extraordinari de gran exercici de cinisme i d'hipocresia perquè, segons ella, els partits independentistes van utilitzar les institucions per destruir l'estat de dret i ha justificat els espionatges: "Evidentment que se'ls ha de controlar, perquè les democràcies també es defensen des dels centres d'intel·ligència".

Josep Bou (PP) s'ha referit a la regulació del CNI com un servei per evitar qualsevol agressió contra la integritat d'Espanya i els interessos nacionals, i ha dit que "què vol que faci l'Estat" davant el que ha qualificat d'accions punitives que han estat condemnades, en al·lusió al referèndum de l'1-O o la declaració d'independència del 27 d'octubre.

Finalment, Barceló ha valorat que l'independentisme "té una gran sort" perquè compta amb la complicitat del govern de Pedro Sánchez i, al seu parer, la incorporació dels independentistes en la Comissió de Secrets Oficials torna a premiar aquests partits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés