Actualitzat 27/10/2008 19:46

El president de l'AQU considera "una exageració" que l'Estat "tingués el monopoli" de l'acreditació de graus

BARCELONA, 27 d'octubre (EUROPA PRESS)

El president de l'Agència per a la Qualitat Universitària (AQU), Joaquim Prats, ha explicat avui que "semblava una exageració que en interpretar la llei, l'Agència Nacional per a l'Avaluació de la Qualitat Universitària (ANECA) tingués el monopoli" de l'acreditació de títols universitaris.

En declaracions a Europa Press, Prats ha recordat que l'AQU és l'agència més antiga d'Espanya, amb sis anys més d'història que l'ens estatal. Generalitat i Ministeri han publicat avui el seu acord de tornar a donar a l'AQU la seva potestat per verificar la qualitat dels títols universitaris després que se li arrabassés aquesta competència i fos tornada a l'ANECA el 2007.

Fins al 2007 va ser l'AQU la que avaluava els estàndards de les titulacions universitàries. Tot i això, un Reial decret d'aquest any va fer una "lectura restrictiva" de la modificació de la Llei Orgànica d'Universitats (LOU), la LOMLOU, i va establir que l'ANECA era l'única agència acreditada.

Tot i això, l'Estatut català va atorgar un altre cop la competència a l'AQU, de manera que el Govern va presentar un conflicte positiu de competència a l'Estat exigint la modificació del Reial decret.

Finalment, AQU i ANECA van arribar aquest mes a un acord, però l'agència catalana ha insistit que, així i tot, no renuncia a la modificació del text. "Volem deixar molt clar que és una mesura mentre el Tribunal Constitucional (TC) no resolgui el conflicte de competències", ha reivindicat Prats. "Creiem que resoldrà a favor", ha afegit.

"A la pràctica, el treball serà el mateix", ha concretat Prats. Tot i això, ha argumentat que és millor que el "subsistema universitari català" es gestioni des de Catalunya, cosa que permetrà "més proximitat per enfocar els objectius" i significarà l'aplicació dels criteris de programació del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

Per Prats, l'AQU podrà introduir "criteris propis" com l'obligatorietat d'una tercera llengua, les pràctiques professionals de graus i màster i les competències específiques transversals. Prats ha concretat que això permetrà "enfocar l'orientació general del sistema".

El president ha detallat que l'abast de l'acord ha durat més que la previsió perquè l'ANECA proposava, en primer terme, condicions que a Catalunya "no es volien".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés