Actualitzat 08/03/2013 16:52

Una projecció audiovisual reemplaçarà les pintures romàniques de Sant Climent de Taüll

Presentación de una proyección para reemplazar pinturas de Sant Climent de Taüll
EUROPA PRESS

Els visitants podran apreciar detalls desapareguts del Pantcràtor


VALL DE BOÍ (LLEIDA), 8 març (EUROPA PRESS) -

Les pintures romàniques de l'absis de l'Església de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí, (Lleida), que al seu torn són una reproducció de les originals de 1959, seran retirades per a la seva conservació, i en el seu lloc s'oferirà a partir d'aquest estiu una projecció audiovisual --coneguda com a 'mapping'-- de manera permanent i fixa, el que permetrà recuperar colors i textures de les pintures originals, segons ha anunciat aquest divendres el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Les pintures de l'absis van ser arrencades del seu lloc original el 1920 i traslladades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (Mnac) per a la seva conservació i exposició, i en el seu lloc jau una rèplica feta per Ramon Millet en els anys 60, que ara serà retirada per a la seva restauració i que serà ubicada encara en un lloc per determinar, "potser a l'entorn de Boí", ha augurat Mascarell.

Aquesta còpia presenta evidents símptomes de degradació amb esquerdes i fissures, per la qual cosa cal fer una intervenció que implicarà la seva retirada --composta per 22 plafons-- i conservació en un altre lloc, una actuació que ja ha començat amb l'eliminació d'una biga en aquesta zona.

RESTES DE L'ORIGINAL

Aquest projecte amaga una sorpresa, ja que els experts han trobat restes de la pintura original sota la rèplica de 1959, com fragments de sanefes decoratives que, al costat de les pintures que el 1920 no van ser arrencades --com la figura de Sant Climent--, es restauraran 'in situ' i es mantindran especialment il·luminades dins d'aquesta projecció en 'mapping', conformant un conjunt audiovisual més dinàmic i pròxim a l'original.

Alhora, la zona del presbiteri --que actualment es troba alterat per una excavació arqueològica del 2010-- s'arreglarà per garantir els seus usos religiosos i culturals, amb la sobreposició d'una fusta a la zona excavada.

Aquesta projecció audiovisual en 'mapping', que es realitzarà des de sis projectors imperceptibles per al visitant i amb un pressupost de 390.000 euros aportats per l'Obra Social La Caixa, és pionera a Catalunya per explicar restes desaparegudes, segons ha dit el conseller, qui confia que obri la veda per a la conservació i mostra del patrimoni cultural català.

El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, ha explicat que la reproducció d'aquestes pintures en 'mapping' comportarà avantatges en matèria d'informació per als visitants, els qui podran apreciar textures i colors del Pantocràtor que la rèplica ha perdut, i que es proporcionaran d'acord amb hipòtesis investigades pels conservadors d'art.

Les obres, que ja han començat, no implicaran el tancament de l'església, sinó que els visitants podran assistir a aquests treballs, que també es difondran per internet a través del web 'patrimoni.gencat.cat' i de l'etiqueta de Twitter #taüll1123.

Construïda entre els segles XI i XII, l'Església de Sant Climent de Taüll és el temple més gran de tot la Vall de Boí, i l'any 2000 va ser declarat Patrimoni Mundial per la Unesco, al disposar d'un conjunt pictòric excepcional que representa al romànic català en la seva màxima expressió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés